Jazzissimo: Chet Baker – Naposled a přímo od srdce

13. červen 2013

Zpívající trumpetista Chet Baker (1929-1988) je dodnes v Americe, ale hlavně v Evropě kultovní postavou nejen moderního jazzu. Prosadil se jako brilantní sólista stylu west coast a cool počátkem padesátých let. Fenomenální úspěch mělo jeho kvarteto, které vedl s barytonsaxofonistou Gerrym Mulliganem.

Bakerovy úžasné instrumentální dispozice jej předurčily ke spolupráci s nejvýznamnějšími jazzovými sólisty své doby. Hrál s Charliem Parkerem, Milesem Davisem, ale kolem roku 1955 bohužel začal být závislý na tvrdých drogách. Později byl několikrát ve vězení i v léčebnách a v osmašedesátém přišel ve rvačce s překupníky drog o horní i dolní přední zuby.

Tři roky se pak učil hrát s protézou i bez, a nakonec to zvládl. Zvuk jeho trubky zní magicky a připomíná zamilovaný mužský hlas. Vrcholné nahrávky vytvořil v posledních letech svého života, včetně závěrečného koncertu v Hannoveru pár dnů před svou tragickou smrtí.

Z posledního hannoverského koncertu Straight From The Heart, natočeného 15 dnů před smrtí v roce 1988, čerpáme v tomto Jazzissimu. Baladik Baker zde hrál i radostné skladby. Bez zkoušení při tom sóloval mezi Big bandem Severoněmeckého rádia a Symfonickým orchestrem Rozhlasu v Hannoveru. Na předposlední skladbě Tenderly ukázal, že gradovat lze na sopránovou trubku i směrem dolů, tedy k polohám horny, trombonu nebo mužského hlasu.

Závěrečnou skladbou je balada My Funny Valentine. S klavíristou Walterem Norrisem a kontrabasistou Lucasem Lindholmem – přídavkem naposled vyzpíval svoji hymnu, kterou „brousil“ celý život, aniž by ji někdy obehrál. Jako by i při veškerých katastrofách věděl, že dobré tóny se z našeho světa neztrácejí.

Koncert a interview s Chetem Bakerem z roku 1986:



autor: Petr Zvoníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.