Jaroslav Wykrent: „Už to prostě není ono“

25. listopad 2016

Přerovský rodák Jaroslav Wykrent (1943) je jednou z vůdčích osobností moravského big beatu, textař a básník spjatý s Ostravským rozhlasovým orchestrem, s Marií Rottrovou a skupinou Flamingo.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

„Četl jsem dobrodružné knížky a hrál jsem si i s kamarády na dvoře,“ říká o sobě Wykrent. „Byl jsem prostě normální kluk, jako každý druhý. Ale učil jsem se taky zároveň v LŠU hrát na klavír a tak jsem občas poměrně skřípal zuby. V LŠU jsme tehdy probírali jenom různé etudy, takže když došlo na věc a já se chtěl holkám nějakým tím dílkem pochlubit, nic z toho nebylo. Dodnes si myslím, že kdybych se tehdy mohl na stejné technické úrovni potrápit s nějakou tou parádou od Karla Vlacha a podobně, bavilo by mě to mnohem víc a asi bych u klavíru vydržel.

Ta síla, která mě vytáhla z tlení, má jméno Marie Rottrová a Ivan Němeček. S Marií jsem absolvoval sérii jejích vánočních koncertů. A Ivan je kapelníkem skupiny IN BLUE, která mi znovu vrátila radost z muziky. Naše muzikantská spolupráce začala koncem roku 2011 a dneska už vím, že z mé strany bude pokračovat, dokud mi jen budou síly stačit. Vydali jsme spolu CD „Už to prostě není ono“. Až na jedno dílko se jedná o písničky, které ještě nikdy na žádném nosiči oficiálně nevyšly.

Jako kluk jsem básně sice moc nečetl, ale když jsem jednoho krásného dne náhodně objevil útlý sešitek ryze studentské gymnazijní poezie svého bratra, zaujal mne jeho obsah natolik, že jsem se začal pokoušet o něco podobného. Tím pádem jsem se v podstatě přestal jakýmkoliv rýmům vyhýbat a snažil jsem se spíš pochopit, v čem spočívá jejich tajemství a půvab. Nějakého vyloženě oblíbeného klasického básníka jsem nikdy neměl a ani nemám, ale pravdou je, že jsou mi blízcí třeba Seifert, Mikulášek, Kainar, Nezval a podobně – i když to z mých prvních básnických pokusů typu „Opona padá... Dohrál jsem život svůj na prknech této planety. Teď smrti běžím v ústrety a přece chtěl bych tolik žít!“

V lednu 1999 utrpěl Jaroslav Wykrent sérii několika mozkových příhod, které ho málem připravily o život. Nebyl schopen dál vystupovat, zdržoval se doma.

03400149.jpeg

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.