Janáčkův máj rozkvétá ve znamení spolupráce. Zahajovací koncert je beznadějně vyprodaný

20. květen 2016

Drážďanská filharmonie s šéfdirigentem Michaelem Sanderlingem a houslistou Ivanem Ženatým zahájí v pátek 20. května v Domě kultury města Ostravy 41. ročník festivalu Janáčkův Máj. Ten nabídne celkem 19 koncertů v 7 městech Moravskoslezského kraje. V programu nechybí špičkoví sólisté, velké symfonické či komorní koncerty, varhanní recitál nebo operní gala. Hlavní linkou letošního ročníku bude myšlenka humanity a mezinárodní spolupráce, kterou pořadatelé ukryli do podtitulu „Všichni lidé bratry jsou“.

Motto letošního ročníku - se projeví už na úvodním koncertu. Tradiční zahajovací Sinfoniettu Leoše Janáčka totiž zahraje německý orchestr s německým dirigentem Michaelem Sanderlingem. A vedle Prokofjevova prvního houslového koncertu zazní také Beethovenova 3. symfonie, oslavující velkého člověka a ideály rovnosti, volnosti a bratrství. Ředitel festivalu Jaromír Javůrek ohledně koncepce festivalu vysvětluje: „Linka našeho motta je dána širší platformou, tím, co dnes zažíváme, faktem, že nechceme nebo nemůžeme spolupracovat, že spolu neumíme mluvit ani naslouchat jeden druhému, což myslím, že je základ, takže tomu jsme chtěli pomoci a dokázat, že hudba je mezinárodním jazykem a všichni by měli z koncertů odcházet s pocitem, že si hudebníci dokonale rozuměli.“

03632793.jpeg

„Alle Menschen werden Brüder“Koncertů s mottem „Všichni lidé bratry jsou“ je v programu celkem pět. Kromě toho zahajovacího ještě koncert německého Ensemblu Per Sonat, hudebně-taneční představení na text Thomase Manna nebo společný koncert berlínského a ostravského smyčcového kvarteta - Vogler a Benda Quartet. Z dalších koncertů Janáčkova máje stojí jistě za pozornost i operní galavečer v podání Dagmar Peckové, Mozartova mše c moll věnovaná k poctě obětem terorismu či spojení harfy a zpěvu Kateřiny Kněžíkové. A podle ředitele Jaromíra Javůrka slibuje výjimečný zážitek i letošní shakespearovský koncert.

03632792.jpeg

Vůbec poprvé se Janáčkův máj pouští i na pole muzikáluKonkrétně Hana Fialová, Tomáš Savka a Petr Gazdík. Janáčkův máj letos potrvá až do 9. června a postupně navštíví 7 měst a obcí moravskoslezského kraje, kromě Ostravy ještě Opavu, Třinec, Dolní Lutyni, Kravaře, Ludgeřovice a Krnov.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio