Jana Varcholová: Tanečnica na špičke

27. říjen 2018

Exotika přírodních motivů v nečekaném propojení se slovanskou pohanskou mytologií. Verše z básnické sbírky současné slovenské autorky poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvyslání.

Jana Varcholová se narodila v Košicích. Studovala anglický a slovenský jazyk na Prešovské univerzitě. Má doktorát z literární vědy, vyučuje angličtinu v Bratislavě a překládá texty.

Psát začala ve čtrnácti letech a Tanečnica na špičke je autorčina první sbírka. Jak sama říká, po vydání přišel tvůrčí blok, který stále trvá, a tak se v současnosti věnuje próze. V té se zaobírá všedními dny, městským životem, sousedy či popíjením v hospodě.

Díky studiu literatury přečetla Jana Varcholová množství knih, o kterých musela přemýšlet a diskutovat o nich, což ji do značné míry ovlivnilo. Říká, že je pro autora velmi přínosné, když má ve svém okolí někoho, kdo mu na texty řekne upřímný názor. Tak vlastně autorčiny básně i vznikají; v náhlé inspiraci. Ale s odstupem času, přepisováním a pohledem druhého člověka, z původního textu zůstane jen část a vzniká nová, přepracovaná báseň.

Básně Jany Varcholové jsou protknuty ženským elementem a přírodními motivy. Objevují se i konkrétní exotické rostliny, jako je kardamom, jeho tvar a vůně, nebo mandragora s atributy mytologie. Exotiku přírodních motivů pak autorka netradičně a nečekaně propojuje se slovanskou pohanskou mytologií.

Recituje: Mariana Chmelařová

Připravila: Nikol Patíková
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký

Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Spustit audio