Jana Synková – Jan Schmid: Karel Hynek Mácha. Smrt J. Schmida připomínáme dokumentární hrou o mučivých otázkách lidské existence

8. červen 2024

Ve věku 87 let v pondělí zemřel divadelník a zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid. Jeho tvůrčí poetiku připomínáme rozhlasovou inscenací Karel Hynek Mácha z roku 1988, která vychází z původního jevištního nastudování „Ypsilonky“. Originální cestou se v tu zpracovávají básníkovy životní osudy i odkaz. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Rudolf Hrušínský, Josef Kemr, Lenka Termerová, Jaroslava Kretschmerová, Jana Synková, Alena Štréblová, Jiří Lábus, Ladislav Potměšil, Marek Eben a Martin Dejdar
Dramaturgie: Jan Kolář
Hudba: Miroslav Kořínek
Režie: Jan Schmid
Natočeno: 1988

Mácha romantik, Mácha rozervanec, Mácha štvanec, Mácha jako symbol české státnosti... Kolik tváří přisoudila historie básníkovi, který své pohnuté životní osudy i výjimečné dílo musel vtěsnat do pouhých sedmadvaceti let.

Jan Schmid a Jana Synková spolu s herci Divadla Ypsilon přistupují k „fenoménu Mácha“ sobě vlastním hravým způsobem – kladou vedle sebe citace z dobových materiálů, písně i dialogy zpřítomňující klíčové okamžiky básníkova života.

Herci se střídají v jednotlivých rolích, k přesvědčivému prožitku obratem přidávají zcizující komentář. Přibližují Prahu Máchova mládí, jeho první literární pokusy, umělecké inspirace, cesty, zklamání z odmítnutí tehdejšími literárními kruhy, vztah s Lori Šomkovou i okolnosti smutného odchodu ze světa.

Jan Schmid byl ve studiích Českého rozhlasu poměrně častým hostem (Gargantua, Pantagruel, Láska vše zachrání, Ondřej Stelzig, kovář z Řásnice, Z Karlína do Bratislavy parníkem Lanna 8 za 365 dní, Láska vše zachrání, Zlatý věk sedmé velmoci). Inscenace, které pro něj připravil, svébytným způsobem obohatily českou rozhlasovou tvorbu, zároveň jsou cenným dokladem jeho divadelní práce.

Spustit audio

Související