Jana Knitlová: Kdo miluje dobrou knihu. Hra pro pamětníky s Klárou Jernekovou v hlavní roli

5. září 2021

Klára Jerneková, Jaroslav Kepka, Bedřich Prokoš a Čestmír Řanda v lehce sentimentálním příběhu s přiměřeně výchovným posláním. Hru Jany Knitlové Kdo miluje dobrou knihu uvádíme v obnovené premiéře po více než třiceti letech. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: Pavla Zdražilová (Klára Jerneková), Doktor Háše (Bedřich Prokoš), Otec (Čestmír Řanda), Mejkup, Pavlin spolužák (Jaroslav Kepka), Paní Nehodová, správcová (Jarmila Krulišová), Prodavač (Ferdinand Krůta), Vrchní (Ivan Holeček), Hlasatel (Vladimír Fišer) a další
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1973

Středoškolačka Pavla má před maturitou a čtení nepatří k jejím největším zálibám. Knížky ji zajímají jen jako způsob, jak si vylepšit bídné kapesné. Spolu s podnikavým spolužákem Mejkupem prodává do antikvariátů vzácné starší knihy, které si předtím Mejkup bez dovolení „vypůjčil“ v otcově knihovně nebo na návštěvách u rodinných přátel. A protože není dobré pokoušet štěstí na jednom místě víckrát za sebou, dostane i Pavla za úkol, aby našla ve svém okolí někoho s dobrou knihovnou.

Čtěte také

Jako jediný ze sousedů by mohl přicházet v úvahu doktor Háše. Když k němu Pavla pronikne, ukáže se, že byt starého pána je zhmotněný sen každého bibliofila. Pavla však u něj navíc najde laskavost a porozumění, které tolik postrádá od vlastního otce. A tak se loupež unikátní publikace s ilustracemi Františka Tichého nakonec vyvine v docela jiný případ, než to na začátku vypadá…

Jedna z prvních rozhlasových her budoucí úspěšné scenáristky Jany Knitlové se dostala do rukou režiséru Jiřímu Horčičkovi, který i při této realizaci dostál své skvělé pověsti. Do hlavních rolí obsadil Kláru Jernekovou, Jaroslava Kepku, Bedřicha Prokoše a Čestmíra Řandu. Lehce sentimentální příběh s přiměřeně výchovným posláním byl odvysílán o vánočních svátcích roku 1973. Na Vltavě si titul připomínáme v obnovené premiéře v cyklu Hra pro pamětníky.

Spustit audio