Jan Wiener: Bojovník (1-5)

13. listopad 2007

V cyklu Osudy uvádíme četbu na pokračování ze vzpomínkové knihy dvojnásobného exulanta a válečného veterána. Pasáže vzpomínek psané německy přeložil Martin Jeřábek. Připravila Marie Valtrová. V režii Petra Mančala účinkují Rudolf Pellar, Michal Pavlata a Hana Kofránková.

"Nejtěžší, co v životě bývá, je čelit sobě samému", řekl Jan Wiener v rozhovoru pro Pozitivní noviny v souvislosti s vydáním jeho autobiografické knížky Bojovník aneb Vždy proti proudu. Čelit sobě samému musel v životě mnohokrát, ostatně tak jako my všichni. Jednou však sám nad sebou prokazatelně zvítězil. To, když se po válce rozhodl popřít vnitřní nesouhlas s konáním Němců za druhé světové války a jako pedagog začal seznamovat německé mladé lidi s historií střední Evropy.

Když v roce 1939 odjížděl Jan Wiener (narozen 1920) z Čech, musel na ministerstvu financí předložit seznam věcí, které chtěl odvézt s sebou. Úředník, který výběr schvaloval, mu vmetl do tváře: "Čtyři páry bot? Nebudeš mít čas obnosit ani jeden, židáku!" Když se po válce Wiener jako seržant britské letecké armády s tímto úředníkem na ministerstvu znovu setkal, bylo jasné, že se karta obrátila. Ale ne nadlouho. Na rozdíl od úředníka ministerstva financí pana Havránka, který si po letech do důchodu odnášel za vzorné služby státu Řád práce, čekala Jana Wienera po roce 1948 trpká osobní zkušenost s vyloučením ze studií na Karlově univerzitě a následujícím uvržením do pracovního tábora na Kladně.

Teprve na základě pozvání na oběd, který se konal 6. června 1960, a jež obdržel od paní Eleonor Rooseveltové, se mu později podařilo z Československa uniknout. Pozvání se stalo impulsem k tomu, že se rozhodl do USA přesídlit. Všechno, co prožil, mělo smysl. Už jen proto, že mohl své poznání předat vlastním dětem a dalším generacím. Jako profesor na Williams College ve Washingtonu, či jako přednášející na Univerzitě Karlově a pražské fakultě New York University.

Kolik párů bot od té doby Jan Wiener prochodil, bychom jen stěží spočítali. Pravdou zůstává, že má dva domovy - ten první v Praze, kde prožil dětství a mládí a druhý v americkém Lenoxu, kde žije se svou rodinou. V roce 1969 napsal knihu Atentát na Hitlera, v roce 2007 vydal v pražském nakladatelství Lidové noviny autobiografickou knížku Bojovník. Jeho život není literaturou ale svou knížku naplnil vlastním životem. V roce 2001 byla Janu Wienerovi udělena prezidentem Václavem Havlem medaile Za zásluhy 1. stupně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.