Jan Vejnar: Schůze garážového družstva

23. květen 2017

Neověřený, nicméně pravdivý zápis z loňské schůze vlastníků garáží v Praze 5. Původní rozhlasová hra, ve které někdy účinkoval snad každý z nás, on-line k poslechu do pondělí 29. května 2017.

Garáže (ilustrační foto)

Může se volba nového předsedy, schvalování stanov a jednání o spotřebě elektřiny stát základem rozhlasové komedie? Ano, pokud před garážovými vraty proti sobě stanou předseda Mach a jeho zástupce Karel Toman s Milanem Heřmanem, kteří ty garáže tak nějak postavili, a schůzovní nováček Martin Steiner, který se svými dotazy jakoby sem spadl z jiné planety!

Schůze garážového družstva se vyznačuje dobře známou atmosférou a povědomými typy lidí, které podobné příležitosti zpravidla svedou dohromady. Situaci vyhrotí devětadvacetiletý Martin, který na schůzi zavítal za svého zaneprázdněného otce, a jak se zdá, mezi starousedlíky ani trochu nezapadl.

Na základě několika vlastních silných zážitků hru pro rozhlas napsal filmový režisér a scenárista Jan Vejnar (*1987).

Herec Jan Vondráček při natáčení

Osoby a obsazení:
Schůzi garážového družstva na Vltavě povede Jan Vondráček (předseda Mach), kterému sekunduje Jaromír Dulava (zástupce Karel Toman). Pravidelnými účastníky schůze jsou dále Miroslav Hanuš (Milan Heřman), Leoš Noha (Vladimír Boroš), Zuzana Slavíková (Inženýrka) a Otmar Brancuzský (Luděk Krůta). Mladíka, který na schůzi přišel nejspíš jen proto, aby všem působil potíže, hraje Miloslav König.

Mistr zvuku a zvukový designer: Filip Skuhrovec
Produkce: Radka Tučková
Dramaturgie: Renata Venclová
Scénář a režie: Jan Vejnar

Hra měla premiéru v cyklu Hry a dokumenty nové generace v roce 2015. 

Spustit audio