Jan Štifter: Dvakákáčko a Toho dne šel městem Ježíš. Dvě povídky českobudějovického spisovatele

11. únor 2024

Novinář a spisovatel Jan Štifter nechodí pro náměty svých próz daleko. Nalézá je přímo ve městě, kde žije, tedy v Českých Budějovicích a jejich okolí. Z jeho díla tentokrát vybíráme dvě povídky z knihy Světlo z Pauliny (2020). Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Pavel Oubram, Jakub Koudela
Připravila: Martina Toušková
Premiéra: 10. 2. 2024

Jan Štifter - letošní čtyřicátník – knižně debutoval před deseti lety novelou Kathy, příběhem o mladé Češce žijící ve spokojeném manželství s šumavským Němcem, která se však po válce musí rozhodnout, zda je pro ni důležitější manželský slib, nebo národnost. O dva roky později vydal novelu Café Groll, vyprávění o mladém lékaři, který měl za první republiky v Českých Budějovicích dohled nad lehkými dívkami a herečkami. Podle této novely vznikla také osmidílná rozhlasová četba. V roce 2018 vychází autorovi román Sběratel sněhu, příběh z českobudějovické periferie, v němž se prolínají tři časové linie a tři různé osudy. Zatím posledním románem Jana Štiftera je venkovská románová kronika z 1. poloviny 20. století s názvem Paví hody.

Dvakákáčko

Dvakákáčko je povídka o úplně obyčejných nudných vztazích a o úplně obyčejné nudné samotě. Příběh o náhodném setkání Dáši a Kamila, dvou třicátníků, kteří spolu kdysi dávno chodili, ale dnes už si žije každý svůj vlastní život.

Zatímco on má v jednom českobudějovickém paneláku 3+1 a v něm ženu a dvě děti, grilovačky na balkoně a k tomu pivko, manželský sex dvakrát týdne – ve středu a v sobotu, ona se zmohla jenom na „dvakákáčko“ v sousedním vchodu, které bude splácet do konce života. Sama chodí běhat, sama se sprchuje, sama si po večerech prohlíží weby s nábytkem. Ale vypadá dobře a břicho má stále ještě pevné, na rozdíl od jejího bývalého přítele.

Toho dne šel městem Ježíš

Všichni se berou a nechávají se u toho fotit, což je dnes skvělý job. Pátky a soboty od jara do podzimu tak tráví mladý českobudějovický fotograf na svatbách, kterými se novomanželé většinou snaží alespoň na chvíli přehoupnout přes svůj společenský status.

A pak potká Jeho. Má bílou tuniku, vlasy v samurajském drdolu a v ruce třímá mobilní telefon. Udělal mu hezkou fotku u sochy Jana Nepomuckého a pozval ho k sobě domů. V tom panelákovém bytě má být jeho dívka Klára, ale už není. Odešla. A zanechala po sobě prázdno i na externích discích se zálohovanými fotografiemi. Opuštěný mladík a jeho tajemný host si u několika lahví červeného povídají o životě. Kdo z nich ví víc?

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.