Jan Novák: Miliónový jeep

Debutoval sbírkou povídek Striptease Chicago a za svůj první román Milionový jeep byl nominován na Pulitzerovu cenu. Z knihy českoamerického spisovatele o cestě z českého maloměsta do zámořského exilu a o jednom nenaplněném americkém snu čte František Derfler. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Spisovatel, filmový scenárista a dramatik Jan Novák (nar. 1953 v Kolíně) odešel v roce 1969 s rodiči do Rakouska a odtud po ročním pobytu v uprchlickém táboře Traiskirchen do USA. Vystřídal řadu příležitostných zaměstnání. Od studentských let se věnuje literární činnosti. Knižně debutoval česky psaným souborem povídek Striptease Chicago, které vyšly v nakladatelství 68 Publishers manželů Škvoreckých v Torontu (1983). Od té doby píše většinou anglicky. Kromě beletrie se věnuje i literatuře faktu, píše divadelní hry a filmové scénáře a natáčí také dokumentární filmy.

Novákův anglicky psaný román The Willy´s dream Kit (New York 1985, česky jako Miliónový jeep: Toronto 1989, Brno 1992) líčí v chronologickém vyprávění cestu rodiny z českého maloměsta do amerického exilu. Děj románu se opírá o autorovu zkušenost: vypráví o české rodině, o otci, který si své – politickými poměry i osobními vlastnostmi dané – outsiderství kompenzuje vidinou bohatství a iluzemi o bezstarostném životě v USA. Když se mu však po srpnu 1968 podaří emigrovat a usadit se v Chicagu, selhává, není schopen se vyrovnat se střetem svého „amerického snu“ a drsné reality exulantského života. Protagonista nezadržitelně klesá na úroveň pouhého kleptomana a končí v psychiatrické léčebně.

Čte: František Derfler

Překlad: Jaroslav Kořán
Připravila: Marie Kamenová
Režie: Zdeněk Kozák

Natočeno v roce 1990.

autor: Marie Kamenová
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.