Jan Klusák, skladatel

22. červen 2016

Není u nás mnoho uměleckých osobností, které by šly tak tvrdohlavě za svým vysněným ideálem, jako Jan Klusák.

Vlastně ničemu jinému než komponování se nikdy nevěnoval – snad s výjimkou občasných hereckých epizod ve filmu a proslulém Divadle Járy Cimrmana.

Povídání s ním se točilo především kolem hudby, zavzpomínal na své profesory na AMU (kam nastoupil v roce 1953) – bylyi jimi Jaroslav Řídký a Pavel Bořkovec, ale také Karel Janeček, Jaroslav Zich a Václav Trojan, jehož syn do studia zavolal a vzpomněl na setkání s Jasnem Klusákem, který chodil na neformální konzultace s jeho otcem.

Telefonickým hostem byl dirigent Libor Pešek, který právě dnes slavil narozeniny. Oba přátelé zavzpomínali na uvádění Klusákových děl v Divadle Na zábradlí, a to v podání Peškova dechového ansámblu Komorní filharmonie. V pořadu pak mj. zazněly dvě ze Čtyř malých hlasových cvičení na texty Franze Kafky, v nahrávce z roku 1960 s Marií Tomášovou – ostatně i ona zavolala do studia a vyznala se z celoživotního přátelství k Janu Klusákovi.

Jan Klusák hovořil o svých hudebních láskách (Stravinském, Hindemithovi, Išovi Krejčím, ale také skladatelském kolegovi Jaroslavu Rybářovi), Liboru Peškovi odpověděl na otázku, proč se od neoklasicismu odklonil hudbě Druhé vídeňské školy. Prozradil, proč nemá rád svoji filmovou a divadelní hudbu, což citovaná poklona od Otomara Krejči zcela popírá – v Klusákově podání je scénická hudba naprosto integrální součástí inscenace.

Jan Klusák je příjemným vypravěčem a vtipným glosátorem, Telefonotéka utekla až příliš rychle!

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.