Jan Hlavička: Staropanenská

20. srpen 2020

Co se stane, když se emzákovi porouchá bodymuk v šoubuku a on pak nemůže třipejdit? No přece vyhledá osamělou neatraktivní stárnoucí ženu a požádá ji o pomoc. A protože emzáci vědí co je vděčnost, nabídne své zachránkyni splnění tří přání. Dokonce je formuluje místo ní, když vidí nerozhodnost zaskočeného celoživotního outsidera. Ale žádné štěstí není zcela bez vady. Povídku z knihy Hurá, hřbitov jede! poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Martin Hruška, Jiřina Petrů a Petr Hanus
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 1994

Jeden z nejvýznamnějších autorů české vědeckofantastické povídky 80. let minulého století Jan Hlavička se narodil v roce 1951 v Praze. Vystudoval překladatelství a tlumočnictví z francouzštiny a němčiny a dlouhá léta pracoval na prezidiu Československé akademie věd. Od konce 70. let psal vědeckofantastické povídky publikované téměř výhradně časopisecky nebo v samizdatu.

Je považován za představitele tzv. čapkovské školy – jeho příběhy charakterizuje humor, absurdita, maloměstské prostředí a pochopení pro zdánlivě malé lidské starosti. Podobně jako bratři Čapkové vytvořili slovo robot, Hlavička je autorem zlidovělého neologismu „emzák“ označujícího mimozemské bytosti. Po listopadové revoluci zanechal vlastní literární tvorby, odešel pracovat do redakce Nakladatelství Ivo Železný a věnoval se už výhradně překladům spíše zábavné literatury a literatury faktu. Zemřel v Praze v roce 2018.

Groteskní povídka Staropanenská byla poprvé publikována časopisecky v roce 1986, v roce 1991 pak byla zařazena do knižního souboru Hurá, hřbitov jede!.

Spustit audio