Jakub Zindulka: Čas od času je dobré představit publiku antickou hru, je to prazáklad evropského divadla

27. říjen 2020

Tři desítky režií má za sebou Jakub Zindulka, syn slavného herce Stanislava Zindulky. Na DAMU sice vystudoval herectví, v současné době ale vede alternativní plzeňskou scénu Divadlo Dialog. A spolupracuje se Spodinou – poloprofesionálním spolkem, který ho kdysi „ulovil” na divadlo podle filmového scénáře.

Cesta Jakuba Zindulky za divadlem nebyla nikterak klikatá. Jako školák vymetal recitační soutěže a účinkoval v televizních pořadech, později se, prý aby nezvlčil, začal na vrcholové úrovni věnovat šermu. Od konzervatoře ho rodiče odradili, a proto šel studovat gymnázium. Pražská DAMU ale pak už byla jasnou volbou.

Foto z premiéry nové jevištní adaptace Dostojevského "Hráče" v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Na Fotografii: Marek Adamczyk (Toby), Jakub Zindulka (Generál).

Na konci osmdesátých let, ve třetím ročníku, dostal díky profesorce Janě Hlaváčové možnost hrát v plzeňském Divadle J. K. Tyla. „Miloval jsem Plzeň, protože tamní činohra měla dobrou pověst. Taky jsem si jako mladý kluk myslel, že je fajn začínat na oblasti, i když Divadlo J. K. Tyla bylo spíš pražské divadlo v Plzni,“ konstatuje Jakub Zindulka. V Plzni nakonec zůstal třicet let. Jak říká, v roce 2017 odešel v momentě, kdy se začala rozcházet umělecká představa vedení souboru a jeho jako herce.

Jakub Zindulka s otcem Stanislavem Zindulkou při předávání cen Thálie

Jakub Zindulka je synem slavného herce Stanislava Zindulky (1932 - 2019), kterého také během své kariéry dvakrát režíroval. Divadlo pro něj znamená vášeň. „S bratrem – vědcem se často bavíme o styčných bodech umění a vědy. Věda se snaží pochopit běh světa a roli člověka v něm, ale to stejné dělá i umění. Jsou to dvě strany téže mince.”

Na konci devadesátých let ho oslovili plzenští amatérští herci, kteří toužili připravit představení Tam dole od Luise Buňuela. „Chtěli zdramatizovat původně filmový scénář. Na divadle to byla taková hovadina, že mě to zaujalo. Tak tehdy vznikla Spodina, Společnost divadelních nadšenců. Od té doby se pravidelně věnuji amatérskému divadlu, které se ale do velké míry zprofesionalizovalo,“ konstatuje.

Jakub Zindulka ve hře Caligula plzeňské činohry Divadla J. K. Tyla

Spodina hrává na plzeňské alternativní scéně pojmenované Divadlo Dialog, které je  též platformou pro dalších jedenácti souborů. Jakub Zindulka působí jako umělecký šéf Spodiny a zároveň jako ředitel Dialogu. Se Spodinou měl v plánu ještě před podzimní koronavirovou pandemií uvést antickou tragédii Médeia. „Myslím si na ni už delší dobu,“ říká Jakub Zindulka. „Čas od času je dobré představit publiku antiku, je to prazáklad evropského divadla. Je to také důležité z hlediska hereckého vývoje. A kromě toho mě vzrušuje se s tím popasovat.“

Ve Vizitce mluvil Jakub Zindulka i o tom, jak Dialog zvládá koronavirovou krizi, a také proč je dobré mít na repertoáru komedie „pro každého”.

autoři: Hana Slívová , Jan Anderle
Spustit audio