Jak se v Česku tvoří v utajení?

27. březen 2019

Jaký ve vás vyvolává pocit, když v rádiu slyšíte tajemné Gorillaz, média informují o pouličním uměním Banksyho, na ceny Magnesia Litera je nominována Žena filmového kritika, Zlatou stuhu za nejlepší knihu si odnese Toybox a na Twitteru čeští politici vášnivě debatují s Posledním skautem? Chtěli byste znát pravá jména inkognito umělců, nebo vás naopak tato schovávaná baví? Umění skryté za pseudonymy láká veřejnost odjakživa.

Pouličního umělce Banksyho zná asi každý. Tajemným fenoménem severoamerických měst se však už v 80. letech staly tzv. kachlíky Toynbee. Ve skutečnosti se jednalo o mozaiky z linolea s opakujícím se záhadným nápisem, které se z Filadelfie začaly po stovkách šířit do dalších měst. O jejich poselství i identitě autora se spekuluje dodnes. Více o Toynbee se dozvíte třeba v dokumentu z roku 2011.

Umění skryté za pseudonymem ovšem není výsadou jen anglosasky hovořících zemí. Jako iránský Banksy bývá označován Black Hand, a to kvůli podobně zvolené výtvarné technice s úderným poselstvím. Black Hand například upozorňoval na nebezpečí obchodu s orgány, který je v Íránu legální a pro chudé někdy představuje významný zdroj příjmů, nebo na znevýhodněné postavení žen, které mohou v Íránu jen velmi omezeně pronikat do veřejné sféry.

Facebook nepoznal uměleckou satiru

Spíše než na ulicích se s uměním pod pseudonymy setkáváme na internetu. Nejznámější německá streetartistka si říká Barbara a na sociálních sítích ji sleduje přes milion lidí. Barbara se proslavila hlavně tím, že do veřejného prostoru umisťovala nálepky, které satiricky reagovaly na neonacistické nápisy nebo je parodovaly. Nicméně Facebook začal mazat fotky jejích děl, jež umisťovala na svůj profil, a to v souvislosti s německým zákonem proti šíření fake news na sociálních sítích. Facebook totiž nepoznal, že se jedná o satiru a Barbaře byl zablokován účet. Po stížnosti umělkyně, oceněné i prestižní německou televizní cenou Grimme, se jí společnost omluvila a nyní už účet opět funguje.

Stejný osud postihl i českého kreslíře Jaza, autora Oprásků sčeskí historje, který je v českém prostředí jedním z nejsledovanějších inkognito umělců.

Pod pseudonymem však v Čechách vystupují i ti, kteří provokují či kritizují komunity menšího rázu. Oficiální facebookovou stránku Letenská parta, kterou založila radní Hana Třeštíková, si tak na paškál vzala Letenská parta tl;dr. A zde hrozí prozrazení autorů mnohem více než u celorepublikové skupiny.

Anonymní umělci se samozřejmě objevují i v hudbě. Legendární The Residents fungují na scéně nepřetržitě 50 let a stále není jasné, kdo za touto konceptuální partou stojí. Jediné známé jméno je Hardy Fox, který svou identitu odhalil před dvěma roky, kdy z kapely odešel.

Celé ArtCafé včetně hudebního výběru Pavla Zelinky, který se také zaměřil na inkognito umělce, si poslechněte zde:

Spustit audio

Související