Jak se přiblížit těm, které milujeme? Dramata setkávání v povídkách Judith Hermannové

14. červenec 2016

Berlínskou spisovatelku znají i tuzemští čtenáři. Do češtiny bylo přeloženo několik jejích titulů, o jejichž vydání se zasloužilo brněnské nakladatelství Větrné mlýny. Autorčinu zatím poslední knihu vydalo frankfurtské vydavatelství S. Fischer Verlag pod názvem Lettipark.

Pokud jste nikdy neslyšeli o tzv. antipointách, tak máte možnost se s nimi seznámit v nové knize povídek Judith Hermannové. Mnohá ze sedmnácti povídek je tak zakončená, jaksi do ztracena. V ostatních jsou pointy často dobře skryté, téměř zakódované – o to větší radost máme, když se nám podaří je vyluštit.

03667402.jpeg

Styl Judithy Hermannové je opravdu specifický. Pro ty, kteří žádnou z jejích knih doposud nečetli, jistě neobvyklý. Ti, kteří její romány a povídky znají, se dostanou do jakési závislosti na díle spisovatelky a netrpělivě vyhlížejí další počin. Přestože, anebo právě proto, že Hermannová píše redukovaně a skromně, se vše co neřekne, skrývá kdesi za textem a mezi řádky. Její texty nás obemknou a nepustí.

Soubor sedmnácti povídek vyšel osmnáct let po poslední knize autorky

Od první povídkové knihy Judithy Hermannové, Letní dům, později (Sommerhaus, später, 1998) uběhlo téměř dvacet let. Styl se nezměnil, jen hrdinové zestárli. Mají, alespoň většina z nich, pevné místo v životě, mají děti, domy a manžely. A také běžné problémy své generace. Někteří z nich se jich snaží zbavit na gauči psychoanalytika. Jiní podnikají menší i větší cesty v naději konečného nalezení onoho vysněného místa. Většina z nich je ale nenachází, a co zbývá je melancholie a zbytky touhy.

A o čem nám Judith Hermannová ve svém střídmém stylu vypráví?

Třeba o dítěti, které poprvé v životě spálilo něco, co pro něj do tohoto okamžiku znamenalo vše. Nebo o tom, jak nádherný pocit jistoty se dostaví, když na statek dovezou na začátku zimy několik tun uhlí. A také, jak se dva potkají mezi dvěma vystoupeními v cirkusu. Ve většině povídek jde o potkávání - krátké a explozivní, ale také takové, které vyzní naprázdno.

Judith Hermannová se narodila v roce 1970 v Berlíně. Studovala germanistiku, filozofii a hudbu, přičemž žádné studium nedokončila. Do povědomí pronikla hned svou první sbírkou povídek nazvanou Letní dům, později, která byla přeložena do mnoha jazyků a některé z povídek také zfilmovány. Lettipark je její čtvrtá kniha povídek. V roce 2014 vydala autorka román Aller Liebe Anfang, který zatím do češtiny přeložen nebyl.

autor: Eva Novak
Spustit audio