Jak by mohly vypadat české bankovky a doklady? Klidně by na dvoutisícovce mohl být nafukovací buvol

1. červenec 2020

Co je potřeba zvážit, než vznikne design nových bankovek a jaké motivy jsou relevantní ? Mladí designéři z UMPRUM představili na výstavě svůj pohled na české peníze.

Na českých bankovkách jsou už přes čtvrt století osobnosti české historie. Přestože volba motivu osobností patří k těm konzervativnějším přístupům, návrhu a zpracování českých bankovek řada lidí váží. Je mezi nimi i vedoucí Ateliéru tvorba písma a typografie na pražské UMPRUM, Radek Sidun. Když se ale objevila možnost navrhnout se studenty jeho ateliéru design nový, tak se do toho pustili a tématu se věnovali dva semestry a přidali i téma podoby dokladů. 

V ArtCafé pak spolu se svými studenty, Josefínou Karlíkovou a Tuanem Vuongem představili, jak tento komplexní úkol zpracovávali. Bylo totiž potřeba propojit ilustraci, typografii a práci s ochrannými prvky.

Český design jako motiv zabodoval

Výsledky dlouhodobé práce studentů jsou aktuálně k vidění přímo v prostorách České národní banky v Praze. Oceněním jejich projektu je určitě i vytištění celé emise pamětních bankovek studenta Tuana Vuonga, který si pro hlavní motiv série zvolil ikony českého designu za posledních sto let. 

Pamětní bankovka pod UV lampou – přední strana. Tuan Vuong Trong - Ateliér tvorby písma a typografie UMPRUM

První bankovka z jeho návrhu nese motiv nafukovacího buvola designérky Libuše Niklové.  Vedle ikonikcé hračky ze 70. let si Tuan Vuong vybral pro další bankovky keramickou kubistickou dózu Krystal Pavla Janáka nebo porcelánové Hřebečky Jaroslava Ježka. Výstavu Peníze a doklady očima studentů můžete vidět až do 18. prosince 2020 v prostorách České národní banky v Praze.

Poslechněte si celé ArtCafé, ve kterém si Jitka Kostelníková povídala s Radkem Sidunem o tom, jak lze o designu bankovek uvažovat, jaké trendy se objevují u špičkových světových designérů a jak vedl své studenty při spolupráci se Státní tiskárnou cenin. Studenti Ateliéru tvorba písma a typografie, Tuan Vuong a Josefína Karlíková, mluvili o svýchc přístupech k nelehkému zadání zpracování podoby bankovek a dokladů. Hudbu inspirovanou penězi a bohatstvím vybrala pro pořad Eliška Vidomus.

Spustit audio

Související