Jáchym Topol: Ohnivé hradby

Připravili jsme pro vás novou trojdílnou četbu na pokračování s názvem Ohnivé hradby. Jejím autorem je spisovatel Jáchym Topol, který ji vytvořil na motivy své nejnovější prózy Chladnou zemí. Text k vysílání upravila Kateřina Rathouská. V režii Aleše Vrzáka čte Igor Bareš.

Připravili jsme pro vás novou trojdílnou četbu na pokračování s názvem Ohnivé hradby. Jejím autorem je spisovatel Jáchym Topol, který ji vytvořil na motivy své nejnovější prózy Chladnou zemí. V první části apokalypticky laděného textu se nejprve ocitáme mezi hradbami Terezína. Hlavní hrdina zde společně s dalšími, především strýcem Lebem, buduje Koménium - komunu, jejímž cílem je zachovat koncentrační tábor celý, bez sebemenší změny. Město však končí v plamenech a protagonista textu uniká do Běloruska. Zde se Topol dotýká otázky, jak představovat hrůzy minulosti v současnosti. Na jedné straně vykresluje masové hroby a válečná zvěrstva, na straně druhé nechává své běloruské hrdiny, aby je prezentovali podle svých představ tím nejautentičtějším, zároveň však nejodpornějším způsobem. Četbu na pokračování připravila Kateřina Rathouská. V režii Aleše Vrzáka účinkuje Igor Bareš.

Četba na pokračování byla natočena v letošním roce jako součást česko-německého projektu Radio D-CZ.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.