Jacek Podsiadło: Pod světlem

30. květen 2015

Verše jednoho z nejvýznamnějších současných polských básníků.

Poslouchejte na Vltavě 30. května 2015 ve 22:45.


Jacek Podsiadło (nar. 1964) debutoval v devadesátých letech v rámci kultovní formace „bruLion“ (spolu s Marcinem Świetlickým, Olgou Tokarczukovou a dalšími). V souvislosti s jeho ranou tvorbou se rovněž zmiňuje tzv. „o'harismus“; oba tyto pojmy mají společné rovněž často skloňované „barbarství“, jímž se mělo mladé avantgardní pokolení vymezit vůči „klasicistům“. Pro tvorbu Jacka Podsiadła devadesátých a nultých let je typické odmítnutí některých forem společenského života, tradicionalismu, hermetičnosti a nesrozumitelnosti poezie a abstraktního filosofování. Dominantní jsou naopak přímá pojmenování z perspektivy první osoby, přirozený jazyk, strategie explicitní kritiky a civilní, každodenní, lidové motivy. Mimořádný talent přinesl Podsiadłovi nebývalý ohlas u polské kritiky a jeho charisma novodobého beatnika mělo rozhodující podíl na šíření lásky k poezii u mladších generací.

Po čase se Podsiadło částečně odmlčel. V novém tisíciletí již není nejaktivnějším básníkem své generace, začal se věnovat próze a rozhlasovým pořadům. Přestože v posledních letech poezii publikuje jen zřídka, „Na obraz soudobé poezie bez Jacka Podsiadła nelze přistoupit, jakkoli je rozšířený,“ jak píše znalec polské poezie, Piotr Śliwiński.

Sbírky Kra (Kra, 2005) a Pod światło (Pod světlo, 2012) jsou nejnovějšími počiny polského básníka, který v roce 2014 oslavil své padesátiny již několikátým výborem z celoživotní tvorby Być może należało mówić (Snad se patřilo mluvit, 2014).


Ze svých překladů nejnovějších básní polského autora připravil a komentářem opatřil: Michael Alexa Režie: Radim Nejedlý

Natočeno v Brně.

Spustit audio