Ivan Vyskočil: Příhoda

6. srpen 2019

Groteskní příběh, ve kterém se nic netušící spořádaný státní úředník dostane pod soukolí absurdních událostí, s Bohumilem Záhorským v hlavní roli. Dále účinkují Alena Vránová, Vladimír Brabec, Miloš Kopecký, Čestmír Řanda a další. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Ivan Vyskočil, český herec, dramatik, pedagog, prozaik, osobnost inspirativně činná hned v několika uměleckých disciplínách, naštěstí zanechal svůj otisk také v rozhlase. V 60. letech, kdy po odchodu z Divadla Na zábradlí pokračoval v psaní a hraní text-appealů v Redutě pod hlavičkou Nedivadla, dostal možnost vyzkoušet si také žánr rozhlasové hry.

Jako rozhlasový autor debutoval sérií monologů a dialogů Návštěva čili návštěva v roce 1965. V roce 1967 byly natočeny hned dvě úspěšné inscenace Vyskočilových her Cesta do Úbic (později autorem přenesená na jeviště) a Příhoda. V obou případech se na vzniku inscenací dramaturgicky podílel Jaromír Ptáček a režisérem byl Jiří Horčička.

Bohuš Záhorský

Příhoda, která z autorova dopuštění potká hlavního hrdinu stejnojmenné rozhlasové hry, náměstka Ottu Zabela, není hezká. Paří do řádu těch, ve kterých hrdina v bdělém stavu zažívá noční můru. Sled nesmyslných nedorozumění změní obyčejnou neděli v náročnou prověrku náměstkova zdravého rozumu a v boj o zachování dosavadní identity.

Ve světě Vyskočilovy hry se totiž znepokojivě snadno může z vysoce postaveného úředníka stát podezřelé společenské individuum s potenciálními protistátními záměry. Stačí, aby si spletl adresu dcery své domovnice, které slíbil doručit kufr domácích zavařenin. Blumy v kufru nejsou pumy, ale i zavařeninou, když se použije odpovídajícím způsobem, může nebezpečný záškodník vyřadit z provozu jakousi vysílačku v Lotu.

Osoby a obsazení: Otto Zábel, náměstek (Bohumil Záhorský), Inka, jeho žena + Nelinka, hostinská (Alena Vránová), pan Matoli (Vladimír Brabec), pan Soura (Miloš Kopecký), Áda, hostinský (František Holar), taxikář (Čestmír Řanda) a paní Suvadlová (Štěpánka Holečková)

Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Režie: Jiří Horčička
Natočeno v roce 1967.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.