Ivan Landsmann: Fotr

Desetidílná četba na pokračování, kterou z autorova rukopisu připravil Jan Šulc. V režii Dimitrije Dudíka účinkuje Radim Vašinka.

Prozaik Ivan Landsmann se narodil 26. února 1949 v Novém Jičíně v rodině technického úředníka a dělnice. Později se rodina přestěhovala do dnešního Havířova. Nedokončil učení na malíře pokojů a od šestnácti let pracoval jako závozník. Po dvouleté vojenské službě pracoval šestnáct let jako horník na dole Antonín Zápotocký. V tomto období se oženil a narodily se mu dvě dcery.

V roce 1985 emigroval nejprve za svým bratrem do Kanady, po dvou měsících do Holandska. Zde mělo pro něj velký význam setkání s písničkářem Jaroslavem Hutkou, který jej podpořil v psaní vzpomínek na práci v dolech a na život v Čechách, z nichž později vznikly jeho první prozaické práce. V roce 2000 se vrátil do České republiky a několik let sváděl boj s úřady za vrácení českého občanství a o právo na přiznání penze.

Logo

Autor debutoval románovým vyprávěním Pestré vrstvy, jehož základem se staly autobiografické zápisky z prostředí ostravských dolů a holandského exilu. Kniha psaná mimořádně živým stylem a využívající autentického ostravského dialektu a hornického slangu, vyšla v roce 1999 v nakladatelství Torst. Autorovi přinesla uznání kritiky a získala nejvíce hlasů v anketě Lidových novin o knihu roku 1999.

Druhý Landsmannův román nazvaný Fotr, je inspirován životem autorova otce. Odehrává se na sklonku třicátých let ve vesnici nedaleko Jihlavy, v okupované Praze a v Karlových Varech. Jeho hlavní postavou je školák a později středoškolák Slávek, na první pohled ztělesnění bezcharakternosti, pudové poživačnosti, obhroublosti a lhostejnosti k utrpení druhých. Landsmann se od Slávka nedistancuje, ovšem ani jeho chování neomlouvá. S určitou naivitou pouze zaznamenává Slávkovo chování, myšlení, promluvy.

autor: Jan Šulc
Spustit audio

Více z pořadu