Ivan Klíma: Pohřeb

20. červen 2017

Povídka Ivana Klímy Pohřeb je poněkud chmurným zamyšlením o smyslu života. Studentka Marie je asi jediná netušící, kdo je „božský Kája“, jehož pohřeb vyprázdnil ulice města. Střet s bizarním průvodem a podivnými pohřebními hosty ji zažene do krámku s knihami. A zvláštnostem není konec…

Čte: Tereza Hofová
Natočeno: 2017

Povídková kniha Ivana Klímy s názvem Miláčkové chřestýši a jiné ženské horory vyšla v roce 2007 v nakladatelství Academia. Obsahuje povídky z let 1978–2007. Všechny mají společný prvek – ženu jako hlavní hrdinku.

Ženu, která je vytržena z obvyklého plynutí života něčím, co ji děsí, případně se sama dopustí něčeho děsivého. Tyto hrdinky jsou vykresleny z různých pohledů. Také jejich povahové a charakterové rysy jsou různé: najdeme zde výrazné dominantní ženy i naopak nevýrazné šedivě splývající s všedností svého prožívaného života. V některých povídkách jsou hrdinky až neuvěřitelně jednoduchého založení a intelektu, v jiných příbězích jsou i psychicky narušené, neuvědomují si praktické dopady svého nekonformního jednání. Všechny postavy prožívají nějakou traumatizující událost, která je vyvede ze stereotypu.

Ivan Klíma: Pohřeb

Spustit audio