Ivan Klíma: Hromobití. Výmluvná satira komunistického režimu s výbornými herci

17. listopad 2020

Rekreace socialistických pracovníků v ozdravovně Předvoj není žádná „dovolená s Andělem“. Tady musí každý přiložit ruku k dílu, když je potřeba ochránit objekt před nekalými povětrnostními živly. Poslechněte si rozhlasovou adaptaci původní divadelní hry českého spisovatele a disidenta Ivana Klímy. V obnovené premiéře ji uvádíme jako připomínku 17. listopadu 1989 a zůstane on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: Landa (Pavel Soukup), Puzrle (Michal Pavlata), Hemele (Soběslav Sejk), Brett (Vlastimil Brodský), Brettová (Jana Synková), Mikuláš (Martin Velda), Simonová (Soňa Dvořáková), Slávek (Milan Neděla), Vedoucí (Tomáš Töpfer) a Hlasatel (Radovan Lukavský)
Dramaturgie: Dušan Všelicha
Režie: Jana Klimentová
Natočeno: v roce 1990

Do rozpadajícího se hotelu v horách přijíždí sedm rekreantů, aby si tu užili vymoženosti podnikové dovolené. Jeden vedle druhého představují skutečně vybrané exempláře socialistického člověka: od bezpáteřního pedantského hnidopicha přes zakyslou udavačku, paranoika skrývajícího se před kolegy z úřadu, tupého a věčně bodrého sportovce, rezignovaného slabošského vědce až po socialistickou femme fatale a svazáckého rebela v kapesním vydání.

Pobyt v socialistické ozdravovně Předvoj má ovšem svůj řád, na jehož dodržování dohlíží nesmlouvavý vedoucí. Pravidla pro rekreanty jsou přísná a režim spartánský. Rekreační zařízení čím dál víc nabývá rysy kárného tábora, ale nikdo ze zúčastněných tím vlastně není moc překvapen. Tyranie vedoucího a jeho všudypřítomného pomocníka Slávka všem připadá normální a snad i nutná.

Kdo v šest hodin ráno nebude mít ustláno předepsaným způsobem, nedostane snídani. A riskuje, že bude vyvěšen na tabuli hanby. Navíc platí, že oběd může obdržet jen ten, kdo řádně obdržel snídani.
Ivan Klíma: Hromobití

Jenže pak se socialistické nebe zatáhne bouřkovými mraky. Co chvíli z nich vyšlehne blesk, který by mohl způsobit nežádoucí hospodářské škody. Bude třeba se pustit do boje s nepřátelskými živly i za cenu jistých obětí.

Čtěte také

Původně divadelní komedie českého spisovatele a disidenta Ivana Klímy z roku 1973 je skvělou a výmluvnou satirou komunistického režimu. Rozhlasového nastudování se tak mohla dočkat až po listopadové revoluci. V dramaturgii Dušana Všelichy hru natočila v roce 1990 režisérka Jana Klimentová a zahráli si v ní výborní herci: Michal Pavlata, Tomáš Töpfer, Jana Synková, Vlastimil Brodský, Pavel Soukup, Soběslav Sejk, Soňa Dvořáková, Martin Velda a Milan Neděla.

Spustit audio