Ivan Blatný: Nad městem letěly šaškovy střevíce

25. prosinec 2019

Literárně-hudební pásmo z básní a dopisů brněnského básníka Ivana Blatného ze 40. let poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Když v roce 1948 opustil Ivan Blatný tehdejší Československo a požádal o politický azyl ve Velké Británii, policie při prohlídce v jeho bytě zabavila rodinné fotografie i rukopisy jeho básní. Krabice s písemnostmi získal po úředním uzavření případu tehdejší pracovník pedagogické fakulty brněnské univerzity Jiří Rambousek a ty mohly být vydány teprve až po roce 1990. V jednom svazku vyšly dokumenty, korespondence a vzpomínky, ve druhém Blatného básně, především čtyři sbírky vydané do autorovy emigrace: Paní Jitřenka, Tento večer, Hledání přítomného času.

A také Melancholické procházky, dvaačtyřicet básní, psaných jako by v rytmu chůze, skutečných potulek městem i jeho periferií. Verše vydal Ivan Blatný v roce 1941, lze tedy předpokládat, že vznikaly v době jeho korespondence s přítelem, jen o pár měsíců starším básnickým druhem, Jiřím Ortenem. Prolnutím obou druhů textů z této doby teprve promlouvá tvůrce, muž hledající.

Účinkují: Lukáš Hlavica, Jaroslav Plesl a Zdeňka Sajfertová

Připravila: Milena M. Marešová
Režie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2015.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.