Interview: Geniální Andreas Varady na Pražském jaru

28. květen 2016

„Je to jeden z nejnadanějších lidí na této planetě,“ řekla o slovenském kytaristovi Andreasovi Varadym americká hudební ikona Quincy Jones, který v roce 2012 podepsal s teprve 13ti letým Varadym kontrakt a v roce 2014 vydal album nazvané Andreas Varady.

Ve 13 letech byl Andreas Varady jako historicky nejmladší hudebník angažován do legendárního londýnského Ronnie Scott’s Jazz Clubu. Když se v roce 2012 dostal na obálku prestižního magazínu Guitar Player, téměř okamžitě ho pozval na své pódium slavný Montreux Jazz Festival.

Andreas Varady – Objev Quincy Jonese a jeho eponymní album

03185947.jpeg

Když si mladého umělce vezme pod křídla jeden z nejslavnějších světových producentů, devětadesmdesátkrát nominovaný na Grammy, může jít o skutečný začátek velkého úspěchu. Andreas Varady má ve svých sedmnácti letech slušně vykročeno. Jeho album je po řemeslné – a pochopitelně po producentské – stránce hodné pozornosti. A i když si talent ze Slovenska bude muset cestu k originalitě najít sám, bude mít na čem stavět.

Tam se Varady poprvé setkal právě s Quincy Jonesem, jenž byl jakožto hudebník 79 krát nominován na cenu Grammy, 27 krát tuto cenu získal a v pozici producenta stojí např. za třemi alby Michaela Jacksona Off the Wall (1979), Thriller (1982) a Bad (1987).

30. května vystoupí Andreas Varady na festivalu Pražské jaro ve Foru Karlín, kde ho doprovodí Benito Gonzalez na klavír, Radovan Tariška na saxofon, Ondrej „Bandi“ Varady na baskytaru a Adrian Varady na bicí nástroje.

autoři: Václav Vraný , Martin Starý
Spustit audio