Ingmar Bergman: Malba na dřevě

29. červenec 2017

Malba na dřevě švédského filmového režiséra Ingmara Bergmana je inspirována středověkými malbami a příběhy z časů křižáckých výprav. Přitom však klade otázky, kterými se trápí i moderní člověk. A možná víc než jeho středověký předobraz. On-line k poslechu do 4. srpna 2017.

02286798.jpeg

Ingmar Bergman je znám především jako filmový režisér a scenárista, ale znamenal mnoho i pro švédské a evropské divadlo. Jako divadelní režisér připravil řadu pozoruhodných inscenací, a to nejen na scénách rodného Švédska, ale i v zahraniční. V několika divadlech také působil jako ředitel, umělecký šéf nebo režisér, pro divadlo psal. V neposlední řadě byl i významným divadelním pedagogem. A právě v kontaktu se studenty, uprostřed 50. let, vznikla hra Malba na dřevě. Se studenty ji i poprvé inscenoval. Na základě této hry vznikl později scénář slavného filmu Sedmá pečeť.

Film i hra vyprávějí příběh rytíře Antonia Blocka, který se se svým sluhou vrátil po letech strávených na křižácké výpravě do vlasti postižené morem. Podle Bergmana je téma hry prosté: člověk, jeho hledání víry, Boha, smyslu života. Přitom jedinou jistotou zůstává smrt.

Osoby a obsazení: vypravěč (Luděk Munzar), děvče (Věra Slunéčková), Jons (Jiří Lábus), rytíř (Ladislav Frej), kovář (Zdeněk Žák), Marie (Miroslava Pleštilová), herec (Michal Pavlata), Líza (Ilona Svobodová), Karin (Milena Steinmasslová), Nejpřísnější pán (Josef Somr) a čarodějka Tyan (Barbora Hrzánová)

Překlad: Bohumil Sobotka a Priska Ochová
Rozhlasová úprava: Bohumil Sobotka
Hudba: Petr Mandel
Dramaturg: Pavel Minks
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2005.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.