Iluzionista

8. prosinec 2006

Je to záhadný talentovaný muž, který tajemství vytváří i opatruje. Záhady triky a kouzla jsou jeho vášní a povoláním, ale neváhá je podřídit své osudové lásce, když je v ohrožení a každý, kdo by mu stál v cestě, pozná, že není moudré zahrávat si s iluzionistou.

Bylo nebylo. Skoro by se chtělo říci za devatero horami a devatero řekami, ale není tomu tak. Zkrátka a dobře v jednom malém městečku, kdesi v Rakousko-Uhersku žil jeden malý chlapec. Říká se, že jednou procházel kvetoucími loukami a pod osamělým stromem potkal starého kouzelníka.

Kouzelník chlapci beze slova ukázal trik, a pak zmizel. Chlapce to natolik uchvátilo, že si nedal pokoj a celý svůj život zasvětil kouzlům. Shodou okolností v tom samém městečku žilo i jedno děvčátko, kterému se chlapcovy triky moc líbily. Seznámili se spolu a spřátelili navzdory tomu, že její rodiče byli bohatí a jeho otec byl jen prostý truhlář. Všechno bylo krásné dokud se to nedozvěděli dívčini rodiče, kteří nechtěli, aby se jejich dcera stýkala s chudákem, a tak ji odvezli kamsi daleko. O mnoho let později přijíždí do hlavního města monarchie slavný kouzelník a iluzionista Eisenheim. Jeho kouzla a triky jsou tak úžasné, že se o nich doslechne i korunní princ Leopold a vydá se na představení se svou snoubenkou Sofií. Na tomto představení se holčička a malý kouzelník znovu setkávají, on jako zkušený a zcestovalý mág a iluzionista a ona jako snoubenka následníka trůnu. A jiskra přeskočí.

Iluzionista

Leopold je panovačný muž se silnými mocenskými ambicemi, zvyklý prosadit svou vůli za každou cenu. Samozřejmě si nemůže dovolit, aby se jeho snoubenka potají stýkala někým, kdo se na společenském žebříčku pohybuje tak hluboko pod ním. Navíc Sofii potřebuje, aby přesvědčila jeho politické oponenty, že je ten správný čas na svrhnutí starého monarchy. Na straně následníka trůnu je veškerý mocenský a policejní aparát Rakouska-Uherska a na straně Eisenheima jsou jen jeho triky a kouzla a láska. Jak asi tenhle nerovný souboj dopadne?

Iluzionista

Neil Burger se rozhodl natočit mysteriózní, romantický film s atmosférou starého mocnářství a nebýt nepříliš podařeného scénáře, bylo by se mu to i podařilo. Režii se skutečně nedá mnoho vytknout, film je napínavý, jednotlivé scény mají poměrně silný emocionální náboj i spád, bohužel však vždycky narazí na mantinely scénáře. Abych na druhé straně scénáristovi, kterým je Burger sám, příliš nekřivdil musím přiznat, že měl skutečně zajímavý nápad, jenž zasadil do neotřelého prostředí. Tím to však končí. I ten nejlepší nápad ztroskotá pokud nedotáhneme detaily a pokud reálně se tvářící příběh je na kordy právě s realitou. Nedotknutelnost Eisenheima ospravedlňuje Burger jeho popularitou a tehdejší společnosti přisuzuje natolik demokratické a rovnostářské tendence, od kterých by se v té době distancoval i ten nejradikálnější aktivista. Ve výsledku by pak Iluzionista působil trochu jako dívčí románek obohacený o špetku tajemna a napětí, kdyby nebylo hereckých výkonů.

Iluzionista

Herecké výkony jsou skvělé Edward Norton jako Eisenheim je velice přesvědčivým mágem a skoro by Vás dokázal přesvědčit,l že všechna ta kouzla skutečně provádí on a ne tým specialistů na filmové triky. Nortonův Eisenheim skutečně není žádná plochá postava, je to muž ve kterém plane vášeň pečlivě kontrolovaná železným sebeovládáním. Důstojným protivníkem je Eisenheimovi inspektor Uhl (Paul Giamati), který řeší konflikt mezi loajalitou a tím, co je správné. Za zmínku pak stojí i Jessica Biel v roli Sofie a skvělý Rufus Sewell jako korunní princ Leopold.

Iluzionista

Poctivou prací je i celková výprava filmu, která se nemalou měrou podílí na atmosféře filmu. Elegantní dobové kostýmy, pečlivě zvolené interiéry a rekvizity a to vše doplněné o exteriéry pro českého diváka nejatraktivnější. Iluzionosta se z velké části natáčel v Čechách především pak v Praze, Táboře a Českém Krumlově a co se interiérů týče velmi snadno poznáte i Vinohradské divadlo.

Iluzionista

Iluzionista je filmem s ambiciózním námětem, který ovšem trochu sráží nedůslednost scénáře. Jeho velkým plusem jsou herecké výkony, zvláště pak Edward Norton podal vynikající výkon. Pokud Vám nevadí romantické filmy, určitě na Iluzionistu zajděte, nudit se nebudete a určitě vás pobaví i známá "Vídeňská" zákoutí.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bioscop

Iluzionista (The Illusionist) Režie a scénář: Neil Burger, kamera: Remi Adefarasin, hudba: Philip Glass, střih: Naomi Geraghty, výroba: Ondřej Nekvasil, dekorace: Petra Hábová, kostýmy: Ngila Dickson, vizuální efekty: studio UPP, producenti: Bob Yari, Cathy Schulman, Michael London, David Levien, Brian Koppelman
Hrají: Edward Norton (Eisenheim), Paul Giamatti (inspektor Uhl), Jessica Biel (Sofie), Rufus Sewell (Korunní princ Leopold), Eddie Marsan (Josef Fischer), Jake Wood (Jurka), Tom Fischer (Willigut), Aaron Johnson (mladý Eisenheim), Eleanor Tomlinson (mladá Sofie), Karl Johnson (doktor)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio