Ilja Hurník mladým pianistům. Vydejte se na procházku rozmanitým světem instruktivní klavírní hudby skladatele, od jehož narození si připomínáme 100 let

22. listopad 2022

Ilja Hurník (25. listopadu 1922 Poruba – 7. září 2013 Praha) náleží k nejpozoruhodnějším osobnostem české kultury druhé poloviny dvacátého a počátku jednadvacátého století. Kdykoliv se někde objeví jeho jméno, vždycky jsou k němu připojená další čtyři slova: skladatel, klavírista, spisovatel a pedagog. 

Žádnou z těch čtyř profesí nelze považovat za okrajovou, v každém z těchto čtyř oborů zanechal Ilja Hurník nesmazatelnou stopu a ve všech byl už za svého života považovaný za klasika.

Hurníkův skladatelský odkaz má víc než sto položek a zahrnuje takřka všechny hudební žánry – od drobných skladbiček pro děti přes písně, sbory a komorní skladby až po kantáty, opery, balet a symfonii. Jako spisovatel vydal Hurník téměř třicet knih, ke kterým musíme připočíst dvanáct rozhlasových her a operní libreta. Jeho knížky se těší velké přízni čtenářů nejen pro svůj jemný vlídný humor, ale také pro křišťálově čistý jazyk a vytříbenou literární formu. Hurníkova knížka Cesta s motýlkem se dokonce stala pro české pianisty četbou takřka kultovní. Jako klavírista odehrál Hurník nespočet koncertů a natočil jedenáct gramofonových desek. Světové proslulosti dosáhl především jako interpret klavírních děl Leoše Janáčka a Clauda Debussyho. A jako pedagog vybavil Hurník desítky svých žáků – klavíristů a skladatelů – do profesionálního hudebního života. Je příznačné, že na Hurníkově monografii, která vyšla v roce 1995, muselo spolupracovat čtrnáct odborníků z nejrůznějších profesí. Za svou uměleckou a pedagogickou činnost získal Ilja Hurník desítky čestných titulů, poct a ocenění (mj. čestný doktorát na Ostravské univerzitě, prestižní Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby, neméně prestižní Komenského medaili Ministerstva školství a také Zlatou cenu za přínos české hudbě, kterou Hurníkovi udělil Ochranný svaz autorský). Jméno Ilji Hurníka nesou také dvě školy – v Praze a v Opavě – a dokonce i asteroid, kroužící kolem Slunce. 

Naprosto jedinečným fenoménem v Hurníkově skladatelské tvorbě jsou klavírní skladby pro děti. Hurník je jedním z mála našich autorů, kteří se klavírní tvorbě pro děti věnovali soustavně a na nejvyšší úrovni takřka po celý život, a co do počtu instruktivních skladeb i co do nápaditosti by u nás jen těžko hledal konkurenci. Není nejmenších pochyb, že i v tomto oboru můžeme Ilju Hurníka považovat za klasika. První album dětských klavírních skladeb, nazvané První melodie, vydal Ilja Hurník v roce 1933, ve svých jedenácti (!) letech. O dalších jedenáct let později, v roce 1944, vyšlo druhé album s Hurníkovými skladbami z dětských let – neslo název Motivy z dětství. Mezi lety 1965 a 1994 vydal pak Hurník šest dalších publikací s klavírními skladbami pro děti, mezi nimi i Voršilskou uličku, jeden z nejoblíbenějších českých instruktivních cyklů 20. století. V rukopisu, zatím nevydané, zůstalo poslední Hurníkovo dětské klavírní album, nazvané Slezská ulička. Vedle skladeb pro sólový klavír vytvořil Hurník také řadu skladeb pro klavír na čtyři ruce a na sklonku minulého století dokonce i šestiruční suitu, kterou nazval Šest rukou u jednoho klavíru.

V pořadu zazní výběr skladbiček ze všech Hurníkových dětských alb a cyklů včetně nepublikované Slezské uličky. Jejich interpretace se ujal Matouš Zukal, laureát Mezinárodní klavírní soutěže Pražského jara v roce 2021. Vedle nově pořízených rozhlasových nahrávek Matouše Zukala budou mít posluchači možnost slyšet také několik vzácných archivních snímků, mj. skladbičky z Voršilské uličky v podání dvanáctiletého Lukáše Hurníka, čtyřruční Charleston, který nahrál Ilja Hurník s Pavlem Štěpánem, čtyřruční etudu nazvanou Echo, kterou Ilja Hurník natočil se svou manželkou Janou, a historické rodinné nahrávky čtyřručních a šestiručních skladeb ze soukromého archivu Věroslava Němce.

autor: Věroslav Němec
Spustit audio