I za války se ženy chtěly dobře oblékat – dokládá to kniha Móda v ulicích protektorátu

6. leden 2014

Podívejte se do šatníku Adiny Mandlové, Emila Háchy nebo Karoly Frankové. Národní muzeum a nakladatelství Grada Publishing vydávají knihu Móda v ulicích protektorátu. Život – oděv – lidé.

Nová knižní publikace, věnující se vůbec poprvé dosud opomíjenému tématu módy za protektorátu, vypráví o životě a oděvu všedním i svátečním v dramatickém období moderních českých dějin. Zavede čtenáře do protektorátních domácností a skříní, ale i do továren, divadel, či na Pražský hrad. Představí i módu plesů plných hvězd stříbrného plátna, na kterých nemohly chybět ani nejslavnější české herečky té doby Adina Mandlová nebo Lída Baarová.

Kniha je věnována nejen samotnému oděvu, ale také tomu, při jakých příležitostech byl nošen a kdo si ho oblékal. Publikace zahrnuje dobové módní kresby od Hedviky Vlkové, dlouholeté kreslířky z legen­dárního módního salonu Hanny Podolské, nebo snímky od slavných fotografů Karla Hájka a Jindřicha Vaňka. Na stránkách publikace jsou prezentovány také oděvy a módní doplňky ze sbírek Národního muzea, mezi které patří například opičí kožich Hany Benešové nebo velká večerní toaleta herečky Adiny Mandlové.

Ukázka fotografií z knihy:

autor: Karel Kratochvíl
Spustit audio