Hyperrealistické sochařské autoportréty Richarda Stipla

5. květen 2011

Galerie dvorak sec contemporary v Dlouhé ulici na Starém Městě v Praze otevřela v úterý 26. dubna večer výstavu u nás nepříliš známého česko-kanadského malíře a sochaře Richarda Stipla nazvanou „Dark Matters“, což se dá přeložit jako „Temná hmota“.

Richard Stipl, který se narodil v roce 1968 v Československu, s rodiči jako jedenáctiletý odešel do Kanady, kde v roce 1992 absolvoval na Vysoké škole umění Ontario v Torontu. Zpočátku se zabýval malířstvím a v posledním desítiletí se věnoval především sochařské figurální tvorbě.

Na pražské výstavě představuje instalace a scény složené z nahých a holohlavých postaviček, polopostav a hlav, jejichž modelem i tvůrcem je on sám. Hyperrealisticky vyvedené kolorované postavy jsou zachyceny v nejrozmanitějších pozicích a gestech, každá z hlav má jinou bizarní grimasu, expresivní, brunátný nebo naopak legrační výraz tváře.

Práce Richarda Stipla zařadil před nedávnem do své úspěšné a hojně navštívené výstavy „Decadence Now“ v pražské Galerii Rudolfinum kurátor Otto Urban. O stručnou charakteristiku Stiplovy tvorby jej v galerii dvorak sec contemporary požádal Karel Oujezdský. Poté si k mikrofonu pozval i samotného autora.

Výstavu „Richard Stipl / Dark Matters“ si můžete v galerii dvorak sec contemporary v Dlouhé ulici 5 na Starém Městě v Praze prohlédnout do 3. června. Další Stiplova výstava nazvaná „Plato’s Revenge“ je otevřena v Galerii výtvarného umění v Chebu do neděle 8. května.

Spustit audio