Hvězdy na Vltavě

7. říjen 2002

Když se řekne "Hvězdy na Vltavě", čekají rozhlasoví posluchači pořad na stanici téhož jména. Romantičtější typy v tom vidí básnický obraz hvězd zrcadlících se na hladině Vltavy. Sportovně založený člověk pak očekává nějaký ten kanoistický závod olympijských hvězd v Trojském kanálu.

V sobotu 5. října v osm hodin večer však toto sousloví znamenalo jediné. Koncert konající se přímo na hladině Vltavy (přesněji na pontonech na hladině) u pražského Mánesa. Pozadí koncertu vytvořila zářící silueta Pražského hradu, přiměřenou klimatizaci sálu říjnový vánek a program byl vskutku nasycen domácími hvězdami. (Mimochodem i ten sportovní fanoušek si přišel na své, neboť zde vystoupil Dominik Hašek.) Koncert "Hvězdy na Vltavě" pořádaný Českou televizí a společností Člověk v tísni byl benefiční a v průběhu večera se vybrala rekordní částka 6 793 736 Kč, která půjde na pomoc těm, které právě Vltava postihla v průběhu srpnových povodní.

Pražský hrad

Na vodním pódiu vystoupila celá řada zpěváků, kapel a herců, kteří v závěru večera zazpívali sborově novou píseň Jiřího Suchého, kterému voda vzala téměř vše, ale rozhodně ne chuť dělat divadlo dál a schopnost psát krásné texty. Ten zpívaný na Vltavě byl o naději, a sbor, který ho zpíval, by byl patrně nejdražším v Čechách, kdyby všichni učinkující nezpívali zadarmo. Na jeho složení se totiž podíleli mimo jiné Jiří Suchý, Karel Gott, Petr Hapka, Lenka Filipová, František Nedvěd, Marek Eben, Kamil Střihavka, Martin Maxa, Anna K, Petr Muk, Olympic, Jitka Molavcová a další.

autor: Filip J. Zvolský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.