Hvězdný prach

23. listopad 2007

Hvězdy odjakživa přitahovaly básníky a snílky, byly svědky milenců i zpovědníky osamělých duší. Svým tajemným přísvitem jim dávaly najevo, že existují dálky, které člověk ještě nezměřil a o kterých rozumem nemůže nic říct. Dávaly tím prostor fantazii a příběhům a občas se do příběhů dostávaly samy. Tohle je příběh o jedné hvězdě, která spojila svůj život s životem člověka. UVNITŘ TRAILER!

Kdesi v Anglii je malá vesnička s prazvláštním jménem Zeď. Její jméno není náhodné, dostala jej podle dlouhé kamenné zídky, která se táhne kam jen oko dohlédne a odděluje obyčejný svět od království Stormhold - tajemného světa kouzel a dobrodružství. Ve zdi je malá průrva, kterou jednoho krásného dne proklouzne mladý Dunstan, vrátí se s jiskrou v oku a rok po návratu mu kdosi u průrvy zanechá v plenkách syna Tristana. Roky plynou a z Tristana vyroste pohledný mládenec, který pracuje jako příručí v obchodě a je až po uši zamilovaný do krásné a povrchní Viktorie. Aby ji získal, slíbí, že jí přinese hvězdu, kterou spolu viděli padat směrem za zeď.

Ve stejný okamžik začne na druhé straně zdi divoká pranice bratří starého šlechtického rodu Stormholdů, kde úskoky, intriky a vražda jsou základními předpoklady k získání dědictví. Bratři se ženou za rodinným klenotem a kdo jej získá, zdědí i rodový královský titul. Padlou hvězdu srazil z oblohy kouzlem vystřelený stormholdský rubín a ona teď leží sama poraněná na průsečíku zájmů Tristana, bratří Stormholdů a čarodějných sester, které prahnou po srdci hvězdy, neboť přináší věčné mládí, pokud se - ještě tlukoucí - vyřízne z těla. Tristana čeká dlouhá a nebezpečná cesta, při které musí ochránit svou hvězdu, dospět z jinocha v muže a poznat, na čem v životě skutečně záleží.

Hvězdný prach

Neil Gailman je ve světě fantasy známým autorem, který ve svých knihách snoubí pohádkovou nekomplikovanost a poetično s drsnou realitou a vybroušeným, místy až černým humorem. Osobně jsem pokládal za velmi těžké až nemožné postihnout všechny roviny autorovy poetiky a vypravěčského talentu na filmovém plátně. Matthew Vaughn se však do Gailmanovy literární předlohy zakousnul se zarputilostí skalního fanouška, nepodcenil výpravu, která je promyšlená do posledního detailu včetně kostýmů, rekvizit, exteriérů i interiérů a kamenných vesniček z anglického venkova. Nepodcenil ani casting, když pro svůj snímek získal Roberta De Nira a Michelle Pfeifferovou, kteří ve vedlejších rolích odvádějí obrovský kus práce. Vaughnův největší přínos pak tkví v promyšlené režii - vztahy mezi postavami jiskří, scény fungují nenásilně a logicky propojeny jedna s druhou. Napětí neschází. Režisérovi se podařilo poskládat poměrně složitý děj tak, že má svou vnitřní logiku a je snadné se v něm orientovat.
Spolu s Jane Goldmanovou napsal Vaughn scénář s maximální citlivostí ke knižní předloze a s důrazem na vizuálně efektní pasáže, které ovšem předvádí bez obvyklé nabubřelosti filmů postavených na speciálních efektech. Ty jsou v Hvězdném prachu samozřejmou součástí harmonického celku, který tvoří schopná režie spolu s promyšleným scénářem, kořeněným lehce absurdním humorem, brilantní herecké výkony a pečlivá výprava i casting.

Hvězdný prach

Herecké výkony obou hlavních postav jsou přirozené. Charlie Cox v roli Tristana dobře zvládnul proměnu lehkomyslného naivního jinocha v muže a Claire Danes v roli hvězdy Yvaine vám svou přirozeností rychle vyžene z hlavy představu, že je jen další blonďatou tvářičkou na plátně. Herecké výkony v hlavních rolích však naprosto zastínila hravost a šmrnc Roberta De Nira a Michelle Pfeiffer. Robert De Niro ztvárnil geniální postavu kapitána Shakespeara, který svou kultivovanost a vytříbený vkus maskuje drsným vystupováním. Michelle Pfeiffer podala brilantní herecký výkon v roli esenciálně zlé čarodějky Lamiie; sledovat její postupné stárnutí je přímo pastva pro oči.

Hvězdný prach

Hvězdný prach je vzácně vyvážený, pohádkově laděný film, strhující a napínavý. Z hereckých výkonů dýchá pohoda a uvolněnost. Tvůrcům se podařilo převést gailmanovskou poetiku z knihy na filmové plátno způsobem, který potěší ty, kteří už četli knižní předlohu. Neméně důležitý je také fakt, že film v sobě skrývá potenciál oslovit jak dětského diváka, tak dospělé publikum.

Hvězdný prach

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Hvězdný prach (Stardust) fantasy / romantický / dobrodružný, Velká Británie / USA, 2007

Režie: Matthew Vaughn, scénář: Jane Goldman, Matthew Vaughn (na motivy románu Neila Gaimana), kamera: Ben Davis, střih: Jon Harris, produkce: Lorenzo di Bonaventura, Michael Dreyer, Neil Gaiman, Matthew Vaughn, hudba: Ilan Eskheri

Hrají: Charlie Cox (Tristan), Claire Danes (Yvaine), Robert De Niro (kapitán Shakespeare), Michelle Pfeiffer (čarodějná sestra Lamia), Nathaniel Parker (Dunstan Thorn), Peter O'Toole (král), Mark Strong (Septimus), Kate Magowan (Una, Tristanova matka)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.