Humor nás zajímá z nitra duše, i když trochu poťouchlým způsobem, říkají Daniela a Linda Dostálkovy

21. březen 2020

Daniela a Linda Dostálkovy tvoří umělecké i kurátorské duo. V ArtCafé přiblížily, co je dovoleno dávat na plakáty Národního divadla, co nachystaly na tento rok galerii PLATO Ostrava nebo jaká jsou úskalí sesterské spolupráce.

Působí napříč disciplínami. Přinášejí korporátní svět a reklamní strategie do uměleckého prostředí, střídají kurátorské i umělecké role a v jejich tvorbě nechybí humor a poťouchlost.

Kampaň pro činohru Národního divadla v Praze, sezóna 2019/20

„V posledních letech se snažíme soustředit se sestrou především na naše volné umělecké projekty,“ objasňuje současné směřování uměleckého a také kurátorského dua Linda Dostálková. Obě sestry prošly řadou uměleckých škol v Česku i v zahraničí. Linda se dlouhodobě zabývá grafickým designem, Danielu živí fotografie. Poslední zhruba čtyři roky ale tvoří intenzivně spolu. „Skutečně děláme všechno společně,“ říká Daniela Dostálková a Linda ji doplňuje: „I když je to někdy náročné, přináší nám to hodnotnou zpětnou vazbu.“

Byla to neuvěřitelná radost!

Jména sester Dostálkových najdeme letos mezi třemi finalisty na Ceny Czech Grand Design 2019 v kategorii Fotograf roku. Nominaci získaly za sérii fotografií pro kampaň činohry Národního divadla na právě probíhající sezónu. S jejich tvorbou se tak můžete setkat na webu a sociálních sítích Národního divadla, ale třeba i na plakátech v metru nebo v programu, pokud si ho před představením zakoupíte.

Nejsme zrovna uvolněné autorky, ale díky stresu dovedeme během tvorby lépe uvažovat.
Daniela Dostálková

„Byla to neuvěřitelná radost. Otevřenost byla nekonečná, nikdo nám neříkal, co máme dělat a jak to máme dělat. Když jsme hercům představili koncept, který volně navazuje na video nazvané Hra na tváři herečky polského uměleckého dua KwieKulik, tak byli velmi vstřícní a snad se jim to líbilo, komentuje okolnosti vzniku vizuální kampaně Daniela a dodává: „Je ošemetné, že ilustrujete hru, ještě před tím, než se zinscenuje, ale většinu her na tuto sezonu jsme znali nebo četli. Velmi se nám ta letošní dramaturgie líbila.“

„Pokaždé, když získáváme nějakou cenu nebo k ní směřujeme, máme radost, že se tím zviditelní odvaha našich zadavatelů – v tomto případě činoherního souboru Národní divadla, s nímž byla radost spolupracovat. A to pro nás bylo zásadní,“ komentuje Linda Dostálková a dodává: „Cena má pro nás profesně hodnotu, kvůli tomu, že odráží kvality v oboru. I když z našeho úhlu pohledu je někdy komplikované, že cena často mísí umělecké projekty s užitými. Máme ale především radost kvůli činohře Národního divadla.

Rozkol v bývalém hobbymarketu

Daniela a Linda Dostálkovy působí už třetím rokem jako kurátorky v ostravské galerii PLATO sídlící v prostorách bývalého hobbymarketu. Pro tuto sezonu připravily v rámci celoročního cyklu Intenzity fotografickou výstavu nazvanou Skɪz(ə)m. Představily na ní celkem devět mezinárodně ceněných a uznávaných umělců včetně např. izraelské umělkyně Ilit Azoulay, která na svých velkorozměrných plátnech tematizuje opomíjené stránky poválečné historie své země, nebo dvojici českých fotografů Lukáše Jasanského a Martina Poláka, kteří k fotografii přistupují lehce podvratný způsobem.

„Náš koncept byl připravit výstavu, která představuje jen jedno médium – fotografii. V současném umění je totiž žijící umělec málokdy zastoupený na samostatné výstavě jen s médiem fotografie. Chtěli jsme jít proti proudu a udělat klasickou fotografickou výstavu,“ vysvětluje kurátorský koncept Daniela a dodává: „Vybrali jsme autory, které považujeme za silné nejen vizuálně, ale především obsahově.“

Jinak seriózní výstavu doplňuje kurátorské video, kterému nechybí jistá poťouchlost. „To je něco, co děláme i na svých sólo výstavách. Nás z nitra duše zajímá humor, i když možná trochu poťouchlým způsobem. Nemůžeme si pomoct a chceme s ním nějakým způsobem pracovat,“ komentuje Linda.

Jak jim vyhovuje úzká sesterská spolupráce, kde se vzal neobvyklý název výstavy Skɪz(ə)m a jak se dělá homeopatie pro kulturní instituce? Poslechněte si celé ArtCafé s hudebním výběrem Petra Dorůžky, který představil novinky ze scény world music.

autor: kult
Spustit audio

Související