Hudebníci proti nepřízni osudu

9. březen 2015

Desetidílný cyklus portrétů vybírá z osobností hudebního světa minulosti ty umělce, kteří výjimečným způsobem čelili nepřízni osudu, tvořili navzdory svému handicapu nebo žili příliš krátce.

Poslouchejte na Vltavě od 9. března 2015 vždy v 15:20. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví postupně v jednom článku také na stránce Hrdina.cz.


Pokračování medailonů některých osobností světa klasické hudby, těch, kteří výjimečným způsobem čelili nepřízni osudu, tvořili navzdory svému handicapu nebo žili příliš krátce. Po Beethovenovi a Smetanovi, postižených hluchotou, po Schumannovi trápeném duševní poruchou, po téměř nevidomém Jaroslavu Ježkovi a po klavíristovi Paulu Wittgensteinovi, koncertujícím i přesto, že přišel v první světové válce o ruku...

…přicházejí v tomto týdnu na řadu předčasně zesnulá geniální violoncellistka Jacqueline du Pré, jednoruký pianista Otakar Hollmann, nevidomý skladatel trecenta (tedy 14. století) Francesco Landini, komponista Jan Václav Hugo Voříšek, jemuž bylo dopřáno jen 34 let života, a nevidomý španělský skladatel Joaquín Rodrigo.


Připravil a uvádí: Josef Prokop

autor: Petr Veber
Spustit audio