Hru Smrt obchodního cestujícího inscenuje Michal Dočekal jako tragický příběh o ztrátě iluzí i naděje

12. prosinec 2019

Sen o úspěchu, popularitě a ocenění sní hlavní postava oceňované hry Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího. Tento titul si pro další ze svých inscenací v Městských divadlech pražských v divadle ABC zvolil režisér Michal Dočekal. Do hlavní role Willyho Lomana obsadil Miroslava Donutila.

Hra Smrt obchodního cestujícího z roku 1949 představuje stárnoucího muže, hlavu rodiny, který celý svůj život obětoval snu o úspěchu, bohatství, ocenění i uznání. Stávající realita je ale opakem toho všeho. Hra Smrt obchodního cestujícího je proto představována jako drama o střetu amerického snu s realitou. Jak ale vykládat symbol „amerického snu“ v českém kontextu a sedmdesát let po prvním uvedení této hry?

Z inscenace Smrt obchodního cestujícího, režie Michal Dočekal

„Když se ohlédneme zpátky třicet let, zjistíme, že očekávání, iluze a sny byly nesmírně velké. Zároveň s tím souvisí i jakási nedosažitelnost snů a nadějí. Tedy vize konfrontovaná s výsledky jejího naplnění je hlavní téma hry Arthura Millera. Ta hra je bilanční,“ vysvětluje režisér Michal Dočekal.

Každý z diváků se v tom najde

O hře Smrt obchodního cestujícího se často hovoří jakožto o dobře napsané hře, ne-li o jedné z nejlépe napsaných her 20. století. Čím si to tedy podle dramaturgyně Simony Petrů tento text zasloužil? „Dobře napsaná hra se netýká tolik formy, jako spíše momentů, které ten text obsahuje. Tedy monety, které se bytostně dotýkají každého z nás. Předpokládám, že každý z diváků se v tom najde.“

Z inscenace Smrt obchodního cestujícího, režie Michal Dočekal

Smrt obchodního cestujícího podle režiséra Michala Dočekala vyžaduje precizní přístup k textu a divadlo opřené o herecké výkony: „Je to jedna z her, které se počítají k moderní klasice a která nabízí velké role, a tím nemyslím jen tu hlavní. V našem výkladu se snažíme vycházet z vnitřní podstaty textu a nedodáváme mu žádné ozvláštňující atributy.“ 

Svět z mužské perspektivy

Millerova hra divákům předkládá ale především svět z mužské perspektivy, ve kterém jsou ženské postavy viděny poněkud stereotypně, spíše jako pozorovatelky. Vedle Miroslava Donutila v roli Williho Lomana se jako jeho manželka Linda představí Zuzana Kronerová, jako starší „nezdárný“ syn Biff Viktor Dvořák a mladšího syna Happyho hraje Martin Donutil. Hraje se v překladu Luby a Rudolfa Pellarových. 

Z inscenace Smrt obchodního cestujícího, režie Michal Dočekal
Spustit audio