Hip hop a smuteční marš

23. červen 2008

Poutavý a věrohodný příběh pochází z pera německy píšícího autora českého původu. Jaromír Konečný emigroval v 80. letech do Německa. Zde se po počátečních potížích s jazykem dostal ke slam poetry, což je zvláštní umění, něco mezi literaturou a divadlem. V Německu je to poměrně oblíbená disciplína. Jedná se o živý přednes, předčítání, recitování a mnohdy i o prostou improvizaci a Konečný se v tomto stal uznávaným mistrem. Na pódiu divoce gestikuluje, dramaticky si hraje s hlasem, pitvoří se. Své zkušenosti s publikem, tvorbou i současnou německou subkulturou vepsal do knihy, která je určena těm, co jsou na pomezí mezi dětstvím a dospělostí.

Autor knihu přirovnává k českým Snowboarďákům. Mladí se jí poučí a starší zase pobaví. Nebo možná naopak. Kniha je totiž psaná dost bez obalu a rozhodně není pro citlivky. Konečného styl se zařazuje mezi tzv. undergroundový social beat a slangové texty jsou plné výrazů, které by starší generace ve slušnosti nazvala brutální, nebo by jim vůbec nerozuměla. Původní americký hip hop měl ztělesňovat heslo "Peace, Love, Respect, Unity & Fun, které nedodržuje tzv. gangsta rap. Jeho příznivci si rozhodně servítky neberou. Kniha je ale především určena raperům, co svedou breakovat a vyznávají hip hop jako životní styl, všem sprejerům a writerům.

0:00
/
0:00

Hip hop a smuteční marš vypráví příběh patnáctiletého Roberta Qualma, jenž v malém rodném Afterheimu dostal nelichotivou přezdívku Babe (Bejby). Zatímco jeho úspěšná cirkusácká rodina kdesi jezdí po světě, on je díky handicapu rukou určen k soužití se starou babičkou. Ta to s ním myslí dobře, ale rozhodně ho nemůže chápat. A tak se stává místním outsiderem. Přestěhováním do většího velkoměsta do čtvrti Neuleben se dostává do prostředí, kde nevybočuje. Ve směsici spolužáků různých národností a s rozličnými náhledy na život se Robert setkává s atmosférou, která je prodchnutá rýmováním, hip hopem, breakem a rapem. Všichni touží po uznání, sounáležitosti a obdivu, po "fame", kterého chtějí dosáhnout jako novodobí "prokletí básníci" především slovy. A Robert samozřejmě touží i po holkách, jejichž přízeň si snaží získat trochu neohrabaně, což k mládí patří.

00736977.jpeg

Nakladatelství Albatros vydalo knihu ve speciální edici s přiloženým cédéčkem, na němž se nachází vybraná tvorba labelu Bigg Boss, což jsou ukázky současného rapu.

Jaromír Konečný: Hip hop a smuteční marš + CD, Praha, Albatros, z němčiny přeložila Lenka Housková, 224 stran

autor: Pavlína Pelcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.