Hellboy 2: Zlatá armáda

26. září 2008

Mexická jízda pokračuje: režisér Guillermo del Toro se po úspěchu Faunova labyrintu vrátil ke komiksovým adaptacím a podruhé přivedl na plátno Hellboye, rudého ďábla s kamennou pěstí sloužícího na straně dobra. UVNITŘ TRAILER!

Stejně jako v případě první dílu vycházel z původního komiksu Mika Mignoly a diváci se setkají se známými hrdiny - kromě Hellboye je to obojživelný tvor Abe Sapien, vývojově někde mezi člověkem a čolkem, a Liz, Hellboyova hořlavá milá. Tým přívětivých monster se rozšířil o Dr. Krausse, robotického šéfa, jehož německý přízvuk a plyn jako pracovní nástroj jsou stejně vtipné jako politicky nekorektní.

I příběh je ve Zlaté armádě komiksově nekomplikovaný. Kdysi dávno uzavřené příměří mezi lidmi a elfy se začíná povážlivě hroutit v neprospěch těch druhých. Lidské plemeno si podmanilo celou planetu a tvorům z lesů zůstaly k životu jen temné kouty, kanalizace a tunely metra. Elfí princ Nuada chce pomocí koruny svého otce znovu oživit armádu nezničitelných kovových bojovníků a připomenout lidem, "proč se kdysi báli tmy". Hellboy a jeho přátelé, ač geneticky na stejné straně barikády jako frustrovaný Nuada, však brání svět lidí i za cenu své osobní integrity. Reálné prostředí lidského světa je tu organicky propojeno se světem elfů, trollů a zubniček. (Ne, to nejsou ty roztomilé víly, které vám nechají pod polštářem pár drobných výměnou za váš zub, to jsou okřídlené potvory, které sežerou jakéhokoliv živého tvora během několika vteřin. Zubničky se jim říká proto, že zuby sežerou jako první.)

Hellboy

Zatímco první Hellboy byl spíše komornější, s temnější atmosférou, soustředěný na hlavní hrdiny, ve Zlaté armádě se tvůrci rozmáchli zeširoka a přidali všude kde mohli. Hellboy 2 je vtipnější (nechybí dokonce číslo téměř muzikálové), akčnější, má více dějových zápletek, a především opulentnější co do výpravy.

Hellboy

Del Toro nechal volný průchod své pověstné imaginaci a zástup příšer a tvorů z jiných světů, kteří se mu nevešli do Faunova labyrintu, našel své uplatnění právě tady. Všichni ti lesní elementálové, andělé smrti a kočkožravé stařenky jsou pastvou pro oči ale zároveň díky nim působí snímek jako předimenzovaný maškarní bál, v němž se hlavní hrdina téměř ztrácí. Můžete se kochat prasklinkami ve tváři elfí princezny nebo gejzírem fantazie na trollím trhu, ale právě díky dokonalosti a velkoleposti ztvárnění přichází film o část kouzla a tajemství.
Jako by se del Toro nechal unést sám sebou a jeho imaginace nesloužila příběhu resp. filmu, ale příběh naopak sloužil jí - z původního, trochu temného vyprávění se stal pop.

Z pohledu dětí do dvanácti let a zarytých fanoušků komiksu to na kvalitě filmu může naopak přidávat - mexický režisér svými filmy dokazuje že zůstal velkým dítětem a ze všeho, co natočí, je cítit obrovský zápal a nadšení. Za zmínku stojí i množství odkazů na žánrově spřízněné snímky (od Pána prstenů přes Muže v černém až po Červeného trpaslíka) a hudba Dannyho Elfmana.

Hellboy

Zcela nepokrytě si del Toro otevřel vrátka k třetímu dílu ságy o rudochovi s upilovanými rohy - Hellboy 3 bude, doufejme, výživný tématem stejně jako výpravou. Protože však režisérovu fantazii a vášeň pro latex aktuálně čeká filmové ztvárnění Tolkienova Hobita, dočkají se diváci Hellboye ve zcela nové roli až za několik let.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Hellboy

Hellboy 2: Zlatá armáda (Hellboy 2: The Golden Army) akční / fantasy, Německo / USA, 2008, 119 min

Scénář a režie: Guillermo del Toro, námět a scénář: Mike Mignola, výprava: Stehen Sčoty, hudba: Danny Elfman,

Hrají: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, Luke Goss, Anna Waltonová

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.