Hanuš Weigl (1-5)

14. květen 2007

O svém životě vypráví Hanuš Weigl, klavírista, skladatel, advokát a bývalý prezident Sdružení československých Židů v Izraeli, který se narodil v Břeclavi za časů Rakouska-Uherska, byl sionistou a zároveň moravským patriotem a Čechoslovákem, na konzervatoři studoval se skladatelkou Vítězslavou Kaprálovou, obdivoval prezidenta Masaryka, v roce 1939 se vystěhoval se svou manželkou z protektorátu do Palestiny. Během druhé světové války jeho orchestr vystupoval v kavárnách v Bejrútu, Jeruzalémě a Tel-Avivu, které navštěvovali také spojenečtí a českoslovenští vojáci. Po válce se věnoval advokátní praxi.

Od šedesátého osmého roku navštěvoval kibuc Sasa, kde pořádal amatérské koncerty se synem básníka Sonky, s lékařem Tomi Spenserem. O vážných a tragických věcech mluví s nadhledem a se skvělým smyslem pro humor a nadsázku. Vyprávění Hanuše Weigla provází hudba Bohuslava Martinů a ukázky z jeho tvorby. Připravil Jiří Kamen.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.