Hana Hegerová - jak ji znáte a poznáte

15. květen 2007

Koncertní DVD, natočené loni na podzim v Olomouci, nese ve svém názvu jen jediná dvě slova. Hana Hegerová. Víc není třeba - žádné "live at", "naživo", "na koncertě". O té události totiž každý ví. Minimálně každý z těch, kdo kdy Hanu Hegerovou při živém vystoupení viděl. A takových není málo.

Ona se totiž situace má tak. Hana Hegerová už léta - za chvíli bude možné hovořit o desetiletích - nic nenatočila. Vidět ji lze tudíž jen na koncertech. Hrává poměrně často, klobouk dolů před energií, kterou je schopna stále vydávat. Koncertním záznamem, který se po letech v ustálené sestavě muzikantů rozhodla vydat, odkrývá o své osobě, přístupu ke hraní a vůbec hudbě jako takové poměrně dost.

A i když pravidelní návštěvníci koncertů této dámy narazí možná na pár zklamání, z celého záznamu vychází jako jednoznačný vítěz. S podobnou kombinací naprosté odevzdanosti okamžiku, prožitku, živlu a zcela organickému propojení s hudebním doprovodem se u nás člověk nesetká často. Zvláště ne na místech, kde jde především o texty.

Na přibližné hodině a půl záznamu nenajdeme hluchá místa. Aby také ano, když je repertoár tak dobře ozkoušený - od počátku devadesátých let se téměř neobměňuje. Uctivý je i prostor, který dostávají muzikanti na své samostatné výstupy - za zvýšenou pozornost stojí jistě František Kop se saxofonovým sólem v Denim Blue či Zdeněk Fišer s kytarovým hned v následující Cestě. Basové figury Roberta Balzara stojí za povšimnutí prakticky ve všech písních - sympatická na nich je ne úplná podřízenost jazzovým pravidlům, Petr Malásek navzdory své pověsti romantického klavíristy do výtahů vystupuje rovněž neobyčejně svěže a vtipně.

Hana Hegerová

Co je na dramaturgii celého DVD rovněž sympatické, je striktní oddělení proslovů mezi písněmi a skladeb samotných. V tom je totiž jediný háček. Kdo viděl Hanu Hegerovou na koncertě jednou, byl patrně nadšený její svěžestí a ironickými poznámkami mezi skladbami. Kdo ji viděl dvakrát, možná se již začal pozastavovat nad tím, že spontánní historky se do posledního písmene opakují. Kdo již zná tyto vypravěčské "improvizace" nazpaměť (což se při navštívení alespoň tří koncertů stane velmi snadno), jistě bude rád, že byly odstřihnuty od hlavního záznamu. A chytře přidány do "dobrovolné" bonusové sekce.

Třeba monolog o nemocech nebo historka o vystoupení na rockovém festivalu... Vydavatel tím tak trochu získal dva bonusy zadarmo, ale buďme vděční, že nemusíme sahat při přehrávání koncertu po ovladači a přeskakovat tyto za normálních okolností funkčně vložené momenty. Když už jsme u bonusů, pak krátký portrét zpěvačky od Jana Mudry rovněž neurazí. Ne snad, že by se v něm člověk dozvěděl něco nad rámec dokumentů, které už o Haně Hegerové proběhly v televizi, ale je alespoň aktuální.

Podtrženo sečteno - koncert Hany Hegerové si zasloužil zaznamenat. Už kvůli tomu, že verze skladeb, ve kterých je kapela přehrává dnes, jsou často k nepoznání odlišné od těch studiových. Bylo by ale více než krásné - a vůči pravidelným fanouškům poctivé, kdyby se se záznamem uzavřela kapitola jednoho koncertního repertoáru a pomalu začala otevírat nová. Ideálně podpořená tak dlouho odkládaným novým CD. Energii i rozpoložení na to celý ensemble kolem babičky v nejlepších letech Hegerové má!

Web: www.hanahegerova.cz

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.