Goya ve vídeňském Leopold Museum

24. červen 2004

Od 4. června až do 20. září mají v rakouské metropoli milovníci Francisca Josého de Goya y Lucientes (1746-1828) možnost obdivovat grafické dílo tohoto proslulého španělského umělce. Vídeňské Leopold Museum totiž vystavuje více než 230 grafických listů ze čtyř Goyových kompletně dochovaných rytinových cyklů "Los Caprichos", "Los Desastres de la Guerra", "La Tauromaquia" a "Los Disparates". Jde přitom vždy o prvotisky, které do Vídně zapůjčilo Městské museum v německém Oldenburgu.

Goya je dnes považován nejen za nejvýznamnějšího španělského malíře a grafika 18. století, spolu s Rembrandtem patří mezi největší rytináře v dějinách světového umění. Jeho dílo také výrazně ovlivnilo další generace výtvarníků, a Goya tak platí za předchůdce moderny. Jako umělec prodělal zajímavý vývoj: nejprve se proslavil jako malíř u královského dvora, kde maloval především reprezentativní portréty, postupně se z něj však stal nezávislý tvůrce, který tvořil pro sebe a případné zákazníky na volném trhu, bez oficiálních zakázek, hnán pouze vlastní motivací.

Francisco de Goya: Neunikneš

Grafické dílo slavného Španěla vznikalo mezi lety 1778 až 1824. Goya používal především novou techniku akvatinta, jejímž prostřednictvím dosahoval až malířského efektu. Pozoruhodná je skutečnost, že jeho lepty nezobrazují biblické nebo historické motivy, ale autorovy osobní zážitky a vize. Také to dokládá Goyovu vnitřní nezávislost a vědomé odmítání dobových konvencí.

Svůj grafický cyklus "Los Caprichos", ve kterém si vzal na pranýř některé stinné stránky lidské povahy, Goya krátce po zveřejnění ze strachu před inkvizicí stáhl. Stejně tak nemohl v době jejího vzniku vystavit ani sérii leptů "Los Desastres de la Guerra", která líčí brutalitu napoleonských válek. Dynamičností, napětím i tragikou se vyznačuje cyklus z prostředí býčích zápasů "La Tauromaquia". Absurditu lidské existence, moc zla a lži, stejně jako stáří, bolest a smrt tematizuje Goya ve své pozdní sérii "Los Disparates".

Výstava byla zahájena 4. června a potrvá do 20. září. Leopold Museum sídlí v komplexu Museumsquartier, na náměstí Museumsplatz 1, v 7. vídeňském obvodu. Otevřeno je denně mimo úterý od 10 do 19 hodin, ve čtvrtek až do 21 hodin. Základní vstupné je 9 euro. Více informací získáte na tel. čísle: 00 43 01 525 700, nebo na internetové adrese: www.leopoldmuseum.org.

autor: (com)
Spustit audio