Globe on Tour´s Hamlet

27. červen 2014

Být či nebýt, existenciální otázku Shakesperova Hamleta si mohli vyslechnout návštěvníci Letních Shakespearovských slavností na Pražském hradě. A to v představení londýnského divadla Globe, jehož soubor se v Praze zastavil na turné, na kterém s hamletovskou inscenací objede celkem 207 míst celého světa.

S jednou z nejslavnějších her Williama Shakespeara je už dva měsíce na světovém turné londýnská divadelní společnost The Globe. Během dvou let se inscenaci Hamleta v režii Dominica Dromgoola a Billa Buckhursta chystá odehrát na 207 místech po celé zeměkouli. Pražský hrad se 25. a 26. června stal jedním z nich. Dvanáct herců londýnské divadelní společnosti tam uvedlo Hamleta v rámci Letních shakespearovských slavností.

Hamletovské otázky si klade každý„Hamlet je podle mne jedna z her, která v sobě nese všechny roviny lidského života,“ říká jeho představitel, Naeem Hayat. „Je to příběh o lásce, o rodině, o moci, o politických intrikách, o věcech mezi nebem a zemí. Shakespeare to naprosto geniálně dostal vše do jedné hry. Hamlet jako člověk sám prochází cestu, kterou svým způsobem prožívá každý z nás. … Pro mě má ta hra neskutečně mnoho jedinečných momentů, je to hluboce lidský, pravdivý příběh.“

Mimořádné světové turné„Vyjíždíme s Hamletem na turné, které se vzpírá rozumu i logistickým možnostem, po všech zemích světa. Ano, opravdu po všech. Velice mě těší, že máme možnost odehrát naše představení v úžasných renesančních prostorách Pražského hradu. Celá akce by nebyla možná bez účasti Prague Shakespeare Company a my doufáme, že naše spolupráce s touto dynamickou společností bude pokračovat i v následujících letech,“ říká Dominic Dromgoole, umělecký ředitel Shakespeare´s Globe.

Spustit audio