Geolog Ivan Mrázek

18. červenec 2014

S geologem RNDr. Ivanem Mrázkem o jeho knize Drahé kameny starověkých civilizací, oceněné letos v červnu Cenou Josefa Hlávky za vědeckou literaturu. Co vypovídá užívání drahokamů o starověkých kulturách od Egypta po předkolumbovské Mexiko a Peru? Uvádí Blanka Stárková.

Vysílali jsme 18. července v 9:50 hodin.

Zvláštní krása a vzácnost drahokamů fascinovaly už příslušníky nejstarších civilizací. Drahé kameny měly mimořádnou úlohu ve společenském životě a v rituálech, v umění i v obchodě spojujícím odlehlé kultury. Ojedinělý souhrn současných znalostí o tomto tématu představuje kniha geologa RNDr. Ivana Mrázka (1940) Drahé kameny starověkých civilizací, kterou v roce 2013 vydalo Nakladatelství Masarykovy univerzity v Brně.

Publikace téhož roku získala cenu za nejkrásnější knihu podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě, letos byla nominována na cenu Magnesia Litera a v červnu oceněna Cenou Josefa Hlávky za vědeckou literaturu.

Autor k ní sbíral poznatky po mnoho let a cestoval za archeologickými památkami takřka po celém světě. Jeho kniha sleduje úlohu drahých kamenů ve starověkém Egyptě, antickém Řecku, římské říši, Mezopotámii, v civilizaci v údolí Indu a v Číně a také v předkolumbovských kulturách Mexika a Peru. Prémií v telefonické soutěži pro posluchače bude právě tato výjimečná publikace, vybavená bohatým obrazovým doprovodem.

Spustit audio