Genderová spravedlnost ve společnosti. Ženy v pohybu a jejich nesmazatelnou stopu v české kultuře přibližuje nová kniha

23. červenec 2021

Životní a profesní příběh šesti umělkyň, jejichž kariéra byla spjata s tancem a pantomimou, přibližuje kniha Ženy v pohybu z edice (O)hlasy žen v české kultuře. Klíčem k jejich výběru byl projekt Institutu mění – Divadelního ústavu Orální historie českého divadla. Vzpomínková vyprávění jsou v knize doplněna odbornými reflexemi.

Ukázka z knihy Ženy v pohybu z edice (O)hlasy žen v české kultuře

Knihu Ženy v pohybu v grafické úpravě Terezy Melenové a s ilustracemi Terezy Cerhové připravilo Informačně-dokumentační oddělení IDU, konkrétně Lucie Čepcová a Vilém Faltýnek, jenž natočil všechny rozhovory pro projekt Orální historie českého divadla.

Právě z tohoto projektu vychází vzpomínková vyprávění 6 protagonistek knihy. Jsou jimi tanečnice, choreografka, publicistka a pedagožka Božena Brodská, tanečnice, mimka, choreografka, režisérka a pedagožka Zdenka Kratochvílová, tanečnice, choreografka, pedagožka, režisérka a publicistka Eva Kröschlová, tanečnice, sólistka baletu a choreografka Hana Machová, baletka, choreografka a pedagožka Jiřina Šlezingrová a choreografka, tanečnice, pedagožka, moderátorka, tlumočnice a překladatelka Inka Vostřezová.

Spustit audio

Související