František Kubka: Lori. Ze vzpomínek básníkovy milenky

18. únor 2020

Jedna z devíti próz ze souboru Zpívající fontána českého novináře, spisovatele a překladatele Františka Kubky. Dílem se jako červená nit prolíná téma lásky – zklamané i šťastně naplněné. Lori se ve stejnojmenné povídce svěřuje své mladičké praneteři se svými vzpomínkami na Karla Hynka Máchu. V interpretaci Marie Vášové a Kláry Jernekové poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jaká asi byla Eleonora Šomková, velká láska a snoubenka Karla Hynka Máchy, který ji začal říkat Lori? Byl jejich vztah romantický? Čím ji známý básník trápil a pro co ho zbožňovala?

Je nesmírným štěstím milovat básníka, ale přitom je to i kletba.

Romanopisec František Kubka, který si díky své zálibě v literárním novoklasicismu oblíbil romantické a exotické látky, v povídce nazvané Lori přichází s fiktivním vyprávěním zestárlé múzy o její lásce k velkému básníkovi. Text je součástí knihy Zpívající fontána aneb Devět pražských novel. 

Účinkují: Marie Vášová a Klára Jerneková

Režie: Veronika Matějová
Natočeno v roce 1971.

autoři: Dominik Mačas , Vladana Drvotová
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.