František Kop: Hudbu si nenechávám vnutit, spíš ji sám hledám

13. únor 2021

Dnešní díl Sedmého nebe bude poněkud jiný – hudebně rozvážnější. Hostem Oty Klempíře se stal jeho spoluhráč z J.A.R., saxofonista, skladatel a pedagog František Kop.

Řeč byla nejen o jejich společném hraní a jazzovém muzikantství obecně, polské a slovenské hudební scéně, ale také třeba o pražském hudebním kvasu v době předrevoluční, jazzrocku a fusion.

„Já jsem chodil na gympl v letech 19741978, přesně tohle čtyřletí, to byla doba, která mě strašně ovlivnila. Skupiny jako Jazz Q, Energit, Impuls, i Etc. už trošku pracovaly s jazzrockem, důležitá pro mě osobně byla kapela Flamengo, která natočila nadčasovou desku Kuře v hodinkách,“ vzpomíná František Kop. Začátkem osmdesátých let začal chodit ke Karlu Velebnému na tehdejší Lidovou konzervatoř v Praze studovat saxofon a začal hrát po jazzových klubech, třeba se skupinou Naima nebo s Emilem Viklickým, Michalem Gerou a Lubošem Andrštem.

Sedmé nebe s Otou Klempířem a Františkem Kopem ovšem nebylo jen o vzpomínkách. Kop v něm představil i svůj nejnovější projekt, desku s názvem News Of The Past natočenou loni v červenci s jeho kvartetem. „Ta nahrávka je ovlivněná tím, že jsme byli v karanténě. Snažili jsme se vytvořit něco, co není úplně typické pro to, když na nás přijdou posluchači do jazzového klubu. Je tam míň improvizace, je to prokomponovanější,“ říká František Kop.

Spustit audio