František Gellner: Cesta okolo půl světa za čtrnáct dní

22. únor 2020

Datem vzniku nás Gellnerova humorná povídka odkazuje do roku 1913, ale i přes vzdálenost několika desetiletí se nad ní dobře pobavíme. Horlivých cestovatelů, schopných sjezdit půl světa za čtrnáct dní, se v dnešním světě přece vyrojilo ještě mnohem víc než tenkrát. V podání Bořivoje Navrátila si poslechněte, jaké zážitky si z takové cesty po světě přivezl pan Methoděj Ploutev. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Básník, prozaik, satirik, dramatik, grafik, malíř, karikaturista František Gellner. Satirický talent uplatnil za svého nedlouhého života (1881–1914) hned v několika oborech. Pod výrazovou jednoduchostí a humorným tónem se však skrývá smutek a deziluze ze všeobecného mravního úpadku.

Jako básník na sebe Gellner upozornil již cynicky provokativním názvem své prvotiny: Po nás ať přijde potopa. Následovala další sbírka – Radosti života. Knižně pak stačil vydat již jen povídkový soubor Cesta do hor a jiné povídky. (Koncem léta 1914 narukoval, dostal se na haličskou frontu, kde pravděpodobně hned v září padl.)

Některé další jeho práce byly pak vydány posmrtně. Za života hojně publikoval i časopisecky, povídka Cesta okolo světa za 14 dní vyšla v Lidových novinách roku 1913.

Účinkuje: Bořivoj Navrátil

Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2004.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.