Fotografie z válečných konfliktů od roku 1848 do dnešních dní

27. únor 2014

Michal Czanderle ve svém konceptuálním projektu „Fotografie válek“ řadí vedle sebe snímky z válek, konfliktů a revolucí, jak byly zachyceny od vzniku fotografie až po současnost.

Fotograf Michal Czanderle seřadil v Ateliéru Josefa Sudka v Praze vedle sebe přes stovku snímků z mnoha válečných konfliktů, tak jak je fotografové zaznamenávali od samotného vzniku fotografie. Na výstavě nazvané „Fotografie válek – 2. část“ tak nalezneme snímky z období od francouzské revoluce v roce 1848, přes první i druhou světovou válku až po současné konflikty v Iráku, Afganistánu i Sýrii.

Radim Langer o tvorbě Michala Czenderleho říká: „Došel k jednomu z možných uskupení fotografií na základě zmíněné časové linie, a to jak vývoje samotného média fotografie, tak náhledu na něj během válečných dějin. Po přisvojení konkrétního materiálu vytváří specifickou rekonstrukci těchto subjektivně vybraných snímků, která spočívá v její záměrně krátké životnosti; jde tedy proti původní účelnosti vakua dokumentární válečné fotografie.“

Výstavu můžete navštívit v Ateliéru Josefa Sudka na Malé Straně v Praze do 30. března.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio