Fotografie jako subjektivní dojem

17. únor 2007

Martine Francková je známá nejen jako vdova po Henrim Cartier-Bressonovi, ale je to zároveň jedna z nejvýznamnějších fotografek současnosti. Dílo umělkyně, která se narodila v Antverpách a žije v Paříži, se vyznačuje osobitým postojem k zobrazovaným lidem. Na fotografiích je vidět, že Francková má ke svým objektům respekt. Její dílo obsahuje portréty, humanitární reportáže a krajiny, a podle tradice Certier-Bressona také spontánní snímky obsahující skrytý humor. Přitom se nevěnuje jen velkým tématům jako mnoho jejích kolegů, ale často objevuje neznámá místa a poukázuje na to, že celý svět je jevištěm.

Ve vídeňské galerii WestLicht je nyní k vidění výstava věnovaná Martine Franckové a jejímu pohledu na svět. Osmdesát černobílých a barevných fotografií tvoří průřez její tvorbou posledních třiceti let. Mezi vystavovanými díly jsou krajinky z Evropy, Číny a Jordánska, ale i portréty slavných, např. Rudolfa Nurejeva anebo Marca Chagalla.

Martine Francková nechtěla nikdy pouze dokumentovat. Vždy chtěla a chce zjistit, proč některé scény a fotografie lidi přitahují a jiné odpuzují. "Fotografie sice není nutně lží, ale není zase tak úplně pravdou," říká sama Francková. "Fotografie je spíše prchavým, subjektivním dojmem. Co se mi na fotografii tak líbí, je právě onen okamžik, který nelze předpovídat. Člověk musí být vždy připravený akceptovat a oslavovat to nečekané".

Martine Francková se narodila v roce 1938. Jako dítě trávila hodně času ve Spojených státech a Británii. Studovala dějiny umění v Madridu a v Paříži, od roku 1963 se věnuje fotografii. V roce 1970 se vdala za Henriho Cartier-Bressona, o dva roky později spoluzaložila fotografickou agenturu Viva, která se soustřeďuje na sociální a humanitární témata. Dnes žije a pracuje v Paříží.

Martine Francková - Ze dne na den (Martine Franck - Von Tag zu Tag)
17. 2. - 15. 4. 2007
Galerie Westlicht, Westbahnstraße 40, 1070 Vídeň
www.westlicht.com, info@westlicht.com, Tel: +43 1 522 66 36
út, st, pá 14 - 19, čt 14 - 21, so - ne 11 - 19

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu