Fitzgerald a Hemingway. Hra Scott a Hem odkrývá pozadí bouřlivého přátelství

29. květen 2019

Bouřlivé přátelství hlavních představitelů „ztracené generace“ - amerických spisovatelů Francise Scotta Fitzgeralda a Ernesta Hemingwaye je tématem hry současného amerického dramatika Marka St. Germaina nazvané Scott a Hem.

V české premiéře ji dnes v překladu Jitky Sloupové uvádí pražské Divadlo v Řeznické. Jak je pro Germaina typické, i tato hra, která měla ve Spojených státech premiéru v roce 2014, vychází ze studia literatury faktu, ale popisuje fiktivní setkání dvou osobností americké literatury.

Z inscenace Scott a Hem

Ernst Hemingway a Francis Scott Fitzgerald se poprvé potkali v jednom pařížském baru v roce 192. Tedy v roce, kdy vyšel Fitzgeraldův román Velký Gatsby a kdy byl o tři roky mladší Hemingway teprve na začátku své spisovatelské kariéry. Zrodilo se přátelství, které postupně začalo být nevyrovnané a poměrně bouřlivé. Autor Mark St. Germain popsal jejich poslední fiktivní setkání, které zasadil do roku 1937. Režisér inscenace v Divadle v Řeznické Lukáš Pečenka říká, jakou výchozí dramatickou situaci Mark St. Germain pro svou hru zvolil. „Ernest Hamingway je na vrcholu slávy, zatímco Francis Scott Fitzgerald je bez inspirace a bez práce a upravuje scénáře pro studio Metro-Goldwyn-Mayer. Je to období, kdy se sociálně i umělecky začínají rozdělovat."

Z inscenace Scott a Hem

Mark St. Germain o své hře řekl: „Není to jen hra o psaní, je o přátelství, závazku a odpovědnosti.“ Odpovědnosti vůči komu a čemu? „Vůči lidem, které k sobě připoutáme, právě proto o přátelství o lásce. Fitzgerald řeší i to, že svojí ženu nechá zavřít do blázince... Autor nás na konci velmi překvapí tím, proč se to vlastně stalo, což může být fikce a nemusí. Oni jsou zodpovědní jeden za druhého, za to, co si způsobili, když propili mnoho měsíců v Paříži."

V titulních rolích se jako Francis Scott Fitzgerald představí Jaromír Nosek, Ernsta Hemingwaye hraje Michal Slaný, který říká: „Spojuje je talent pro psaní. Rozdíl je v tom, že Ernest se pak snažil být takovým chlapákem, jezdil na lovy a podobně."

Z inscenace Scott a Hem

A jak autor hry vykreslil Francise Scotta Fitzgeralda v roce 1937, tedy pouhé tři roky před jeho předčasnou smrtí? „Obecně ho zažíváme v době, kdy není slavný tak, jak si představoval. Živí se tím, že přepisuje romány jiných romanopisců do dialogické formy pro hollywoodská studia. Taky ho tu zažíváme v situaci, kdy devět dní nepije, i přesto, že je poměrně radikální alkoholik," říká Jaromír Nosek, pro kterého je setkání s textem Scott a Hem o to zajímavější, že v příbramském Divadle Antonína Dvořáka hraje právě Fitzgeraldova Velkého Gatsbyho. Ženský prvek do ryze mužského světa dvou spisovatelů vnáší herečka Jitka Ježková: „Hraju fiktivní postavu. Je to slečna, která je vyslaná ze studia Metro-Goldwyn-Mayer, aby dohlédla na to, že Fidzerald dopíše scénář ke Třem kamarádům, a také na to, aby nepil."

Spustit audio