Filatelistické povídky Františka Langera. Pět půvabných příběhů o poštovních známkách a jejich sběratelích

7. květen 2021

Nic proti sběratelům exlibris, ani těm, co sbírají pivní lahve, podpisy či karty sportovců, skutečnou sběratelskou aristokracií jsou ale filatelisté. Kouzlu malých ozubených papírků propadnete snadno. Jsou prostě krásné. A ve sbírce nemusíte mít ani Modrého mauritia… Neobyčejně nápadité příběhy z cyklu Filatelistických povídek českého spisovatele a dramatika Františka Langera poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Čtyřblok růžových Merkurů, Sbírka mistra Younga, Colonia Popper, Očištěno zevně i uvnitř
Připravila: Zdenka Karešová
Účinkuje: Josef Chvalina
Režie: Petr Adler
Natočeno v letech 1965–1966.

Hajdarábád, letecká pošta
Připravil: Petr Veselý
Účinkují: Vladimír Krátký, Jiří Valůšek, Jaroslav Kuneš Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2014.

Františka Langera (1888–1965) okouzlily poštovní známky už jako školáka. Seznámil se s mladými sběrateli v Německu a čile s nimi vyměňoval domácí známky za různé cizokrajné. Známky ale nejen sbíral, zajímal se i o jejich příběhy a svět kolem nich. Mnohem později napsal, že jeho opravdovým filatelistickým požitkem bylo o známkách psát povídky. Tak vznikl útlý soubor příběhů, který rámuje rozhovor vypravěče s Ignácem Králem, prokuristou Živnostenské banky a vášnivým filatelistou. Předlohou k této postavě byl Langerovi Ervín Hirsch, který redigoval časopis Tribuna filatelistů.

Nemusíte být ale znalci poštovních známek, ani jejich sběratelé. Starosvětsky kouzelný svět Filatelistických povídek Františka Langera si vás jistě podmaní i tak.

Čtyřblok růžových Merkurů

V prvním vyprávění poznáváme pražského prokuristu Ignáce Krále, zapáleného filatelistu. Poštovní známky se staly jeho celoživotním osudem a ve sběratelských kruzích je považován za jednoho z největších odborníků. Tento laskavý člověk žije osaměle, doslova obklopen svou rozsáhlou sbírkou. Ale nebylo tomu tak vždy. Před lety mu náhoda přivedla do cesty pohlednou mladou dívku, hledající odborné posouzení sbírky známek zděděné po svém strýci. Nezůstalo jen u jedné schůzky a brzy oba mladí lidé začali vážně mluvit o svatbě. Jenomže hodnoty a estetika světa malých vroubkovaných obrázků stěží mohou setrvat v souladu s ženskou praktičností.

Sbírka mistra Younga

Druhé vyprávění začíná historkou, kterak prokurista pan Král obdržel nejvyšší vyznamenání od monackého knížete. Jenomže to zdaleka není to nejúžasnější, co se zapálenému filatelistovi z Prahy v souvislosti s mocnými tohoto světa přihodilo. Přitom to začalo docela nenápadně. Jakýsi mladý Angličan, pan Young, který právě pobýval v Praze s velmi elegantní dámou, navštívil pana Krále s prosbou, zda by mu nepomohl prodat sbírku známek. Bylo v ní pár zajímavých exemplářů, tak se pan Král úkolu ujal. Aniž by tušil, že se tím stane účastníkem vysoké diplomatické hry.

Colonia Popper

Ve třetím vyprávění z Filatelistických povídek odjíždí Králův přítel, pan Popper, nedobrovolně do Ameriky. Pan Král ho na cestu vybaví pár kousky kravat a ponožek a radou, aby si v cizině všímal známek a třeba mu i nějakou poslal. Každá známka má svou cenu, ale jen málokteré se mohou honosit tak bohatým příběhem, jaký ukrývají známky od pana Poppera. Jenže za příběh nikdo platit nechce a v seriózní sbírce vážných sběratelů na něj není místo.

Očištěno zevně i uvnitř

Vyprávění čtvrté: pan Král připravuje svůj příspěvek do aukce známek v Ženevě. Bude to jistě velmi lákavá sbírka Rakousko-uherského známkování, která zaujme nejednoho vášnivého sběratele. Nejde přitom jen o jednoduchý obchod, člověka musíte umět dobře odhadnout, abyste získali co nejvyšší přihozenou částku. Může mít ale pěkná, neporušená známka na dopise větší cenu než jeho obsah uvnitř? A co skrývá dosud neotevřený dopis na filatelistově stole?

Hajdarábád, letecká pošta

Páté vyprávění z Filatelistických povídek začíná ve chvíli, kdy pražský filatelista pan Král dostane mimořádnou zásilku z indického Hajdarábádu. Samozřejmě ofrankovanou unikátními známkami se zlatým přetiskem, čímž se zařadil do společnosti anglického, italského a španělského krále a amerického magnáta Rockefellera – pouze ti se totiž stali vlastníky stejné filatelistické vzácnosti. A co víc, uvnitř obálky byl vlastnoručně psaný dopis hajdarábádského mahárádži, který začínal slovy: „Drahý příteli, v těchto dnech oslavuji čtvrtstoletí vlády na trůně svých praotců. Nemohu v této chvíli nevzpomínat na Vás, protože Vy jste mně před pětadvaceti lety můj trůn zachránil.“ Jak se přihodilo, že pražský prokurista a filatelista Ignác Král zachránil hajdarábádský trůn? To je historie vpravdě neuvěřitelná!

autoři: Zdenka Karešová , Petr Veselý , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio