F SCÉNA 2003

24. červen 2003

19. června začal v Brně již šestý ročník cyklu letních folklorních večerů F SCÉNA 2003. Brňané, ale i lidé, kteří přijedou do Brna, ať ze zahraničí, nebo z České republiky, se tak mohou seznámit s lidovými tradicemi a krásou folkloru nejen českého a moravského, ale i zahraničního.

V rámci F SCÉNY uvádějí své celovečerní programy přední folklorní soubory zejména z České republiky, ale vedle českého a moravského folkloru dostávají prostor i melodie a tance slovenské a to jak v podání našich souborů věnujících se Slovensku, tak i v podání hostujících souborů právě ze Slovenské republiky.

Ondráš

Tradici konání této brněnské akce započal první ročník v roce 1998. O rok později již 15 celovečerních představení zhlédlo odhadem na 3000 diváků, během třetího ročníku se návštěvnost ještě zvýšila. Stále rostoucí zájem diváků, především o zahajovací představení, přiměl pořadatele hledat nové, větší prostory. Proto se zahájení F SCÉNY 2001 přesunulo z nádvoří Staré radnice do areálu nádvoří hradu Špilberk, na kterém už úvodní program Vojenského uměleckého souboru ONDRÁŠ spatřilo přibližně 900 diváků. Kromě větší kapacity pro návštěvníky prostory hradu krásně podtrhly a dotvořily atmosféru slavnosti, takže další, v pořadí už 5. ročník, byl zahájen za velké návštěvnosti opět na nádvoří hradu Špilberk.

Program letošního ročníku cyklu folklorních večerů:

Ondráš

26. - 28. 6. Folklorní soubor KOPANIČIAR z Myjavy (Slovensko)

1. - 2. 7. zaoceánský folklorní soubor VERACRUZ (Mexiko), 1. 7. v 15:00 vstup zdarma, 2. 7. začátek ve 20:30

3. - 5. 7. Dětský folklorní soubor OSTRAVIČKA z Frýdku - Místku

8. - 12. 7. Folklorní soubor BALKÁNSKÁ MLADOST (Bulharsko)

17. - 19. 7. Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ z Brna

11. - 13. 9. Valašský soubor písní a tanců RUSAVA z Bystřice pod Hostýnem.

Představení se uskuteční na nádvoří Staré radnice. V jejím areálu si mohou návštěvníci kromě občerstvení zakoupit i upomínkové předměty a suvenýry (CD, MC, keramika, výrobky z kůže, pletené zboží, výrobky ze dřeva, paličkované krajky a jiné výrobky s lidovou tématikou).

Vstupenky je možné zakoupit vždy hodinu před představením u vchodu do areálu a nebo v předprodeji. Děti do 12 let mají vstup zdarma.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.